NordenBladet — Majanduskomisjoni eestvedamisel toimub täna ühes keskkonnakomisjoni, riigikaitsekomisjoni ja maaelukomisjoniga avalik istung. Majandus- ja Kommunikatsiooniministeeriumi esindajate, akadeemikute ja Euroopa Komisjoni Teadusuuringute Ühiskeskuse (JRC) ekspertidega koos arutatakse energiavarustuse teemal.

Majanduskomisjoni aseesimees Toomas Kivimägi ütles, et energia varustuskindluse suurendamine on üks prioriteete nii Euroopa Liidu kui ka Eesti jaoks, kuivõrd see on palju enam kui majandusjulgeolek. „Meie peamised eesmärgid on kiirem liitumine Euroopa energiavõrgustikuga ehk sünkroniseerimine, samuti taastuvenergia osakaalu järkjärguline suurendamine, et vähendada veelgi sõltuvust importenergiast,“ lausus Kivimägi. Ta lisas, et üheks suuremaks väljakutseks on Narva Elektrijaamade vanade blokkide tööea ammendumine ja sellega kaasnev energiatootmise oluline vähenemine.

Istungile on kutsutud JRC energiaturvalisuse osakonna juht Marcelo Masera ning energia turvalisuse, varustuse ja turundusega tegeleva üksuse esindajad Arturs Purvins ja Nicola Zaccarelli. Masera tutvustab avaliku arvamuse uuringut energiajulgeolekust EL riikides, Purvins kõneleb Balti riikide elektrivõrkude sünkroniseerimisest Euroopaga ja Zaccarelli gaasituru toimimise riskianalüüsist ja sammudest varustuskindluse suurendamiseks.

Eesti energiasüsteemi sünkroniseerimise perspektiivide ning Eesti gaasituru tulevikuvajaduste teemal on kavas ka arutelud, mida alustab Majandus- ja Kommunikatsiooniministeeriumi energeetika asekantsler Ando Leppiman.

Istung on seotud JRC sarjaga „Science Meets Parliaments“, mille eesmärk on suurendada kontakte rahvusparlamentide saadikute ja teadlaste vahel.

Istung toimub Riigikogu konverentsisaalis täna algusega kell 14 ja ülekannet sellest saab jälgida Riigikogu kodulehel.

Samal teemal toimub täna kell 10 Teaduste Akadeemias eesti- ja ingliskeelne konverents, millest on samuti veebiülekanne.

 

Allikas: Eesti Riigikogu