NordenBladet — Riigikogu keskkonnakomisjon tutvub täna Kesk-Soomes asuva Äänekoski biotoodete tehasega, et saada ülevaade tehase rajamise protsessidest ja rakendatud abinõudest looduskeskkonna kaitsmisel.

Keskkonnakomisjoni esimehe Rainer Vakra sõnul on mullu sügisel tööd alustanud Äänekoski tehas võrreldav Eestisse kavandatava puidurafineerimistehasega. Kesk-Soome Majandusarengu, Transpordi ja Keskkonnakeskuse esindajatega kohtumisel uurime, millised probleemid kerkisid tehase rajamisel ja lisaks soovime saada ülevaadet keskkonnalubade menetlemisprotsessidest.

„Külaskäigu ajal pöörame erilist tähelepanu just keskkonda mõjutavatele teguritele. Ainult vahetu tootmisprotsessi jälgimise kaudu on võimalik saada objektiivne pilt tehase ehitamisega seotud ohtudest ja riskide maandamise võimalustest,“ ütles Vakra.

Äänekoski kaasaegsel tehnoloogial põhinev uus biotoodete tehas hakkas tööle mullu sügisel. See ehitati samas kohas 1985. aastal rajatud tselluloositehase asemele. Uus tehas annab toodangut 1,3 miljonit tonni aastas, mis on kolm korda suurem vana tehase toodangumahust.

Keskkonnakomisjoni aseesimees Kalle Palling peab tähtsaks Eestisse võimaliku uue tehase kavandamisel saada läbi samalaadse tehase toimimise kaudu tervikpilt, et langetada põhjendatud otsused. „Uute majanduslikult kaalukate projektide kavandamisel on vaja võtta arvesse nii keskkonnakaitselisi, majanduslikke, aga ka sotsiaalseid aspekte,“ märkis Palling. Ta lisas, et Äänekoski on Soome üks suuremaid eksportettevõtteid, millest on kasu nii riigi majandusele kui ka paikkonna sotsiaalsete probleemide lahendamisele suure tööhõive kaudu.

Keskkonnakomisjoni väljasõiduistungil osalevad lisaks Rainer Vakrale ja Kalle Pallingule ka teised keskkonnakomisjoni liikmed Terje Trei, Peeter Ernits, Valeri Korb, Andres Metsoja ja Meelis Mälberg.

Keskkonnakomisjoni külaskäigul Äänekoski tehasesse osaleb ka Keskkonnaministeeriumi esindaja.

 

Allikas: Eesti Riigikogu