NordenBladet — Väliskomisjonis täna toimunud laiapõhjalisel arutelul jäi kõlama, et Laheriikide piirkonnas Eesti diplomaatilise ja majandusesinduse avamise eelduseks on Eesti osalemine Dubai EXPOl.

„Kuulates tänast arutelu võib öelda, et EXPOl osalemine on väga oluliseks eelduseks Eesti diplomaatilise ja majandusesinduse edukusele regioonis,“ ütles Mihkelson. „Sealne ettevõtluskultuur erineb meie omast ja see on paljudele uus maailm. Kui Eesti Dubai EXPOl ei osale, võib see tekitada probleeme juba kohapeal töötavatele Eesti ettevõtjatele, aga ka Eesti diplomaatilise ja majandusesinduse tegevusele Laheriikide piirkonnas.“

Mihkelsoni sõnul on vastuvõtjad andnud mõista, et nad toetavad Eesti osalemist EXPOl igati.

Komisjoni istungil toodi välja, et Eesti eksport Laheriikide piirkonda on viimastel aastatel mitmekordistunud ja näitab jätkuvalt kasvutrendi. Komisjoni esimehe sõnul on seetõttu täiesti loomulik, et Eesti rajab esinduse regiooni, kus valdav enamus Euroopa Liidu liikmesriike on juba esindatud.

Mihkelsoni sõnul peab Eesti edasi tegelema ka välislepingutega, mis võimaldavad sõlmida kahepoolseid suhteid, lennunduslepinguid ja väliskaubanduseks vajalikke topeltmaksustamise vältimise lepinguid.

Ülevaade Eesti kahepoolsete suhete arendamisest Laheriikide koostöönõukogu (GCC) riikidega andsid istungil Välisministeeriumi, Majandus- ja Kommunikatsiooniministeeriumi, Siseministeeriumi, Kaitsepolitseiameti ning Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse esindajad. Videokonverentsi vahendusel osales Eesti suursaadik Araabia Ühendemiraatides, Katari Riigis ja Kuveidi Riigis Sander Soone.

 

Allikas: Eesti Riigikogu