NordenBladet — Riigikogu majanduskomisjon otsustas tänasel istungil saata esimesele lugemisele eelnõu, mis soodustab maaomanikuga maa võõrandamise osas kokkuleppele jõudmist ja kiirendab seeläbi avalikes huvides rajatise, näiteks Rail Balticu, riigipiiri või maantee valmimist.

Komisjoni esimehe Sven Sesteri sõnul muutub kinnisasja võõrandamine tänu eelnõule paindlikumaks. „Maaomanikule saab edaspidi pakkuda alternatiive. Ta võib kinnisasja müümise asemel selle ka vahetada sarnase kinnisasja vastu või muuta kinnisasja piire,“ märkis Sester. Ta toonitas, et maaomanikud peavad oma maa eest saama väärilise tasu.

Istungil märgiti, et kinnisasja omandamisel pakutakse omanikule tasu, mis koosneb kinnisasja väärtusest ning hüvitisest varalise kahju ja saamata jääva tulu eest. Lisanduvad ka täiendavad hüvitised: kokkuleppe saavutamisel lisandub motivatsioonitasu 20 protsenti, mis ei saa olla väiksem kui 0,8-kordne ega suurem kui 50-kordne eelmise aasta keskmine brutopalk. Kui avalikes huvides tuleb omandada elamiseks kasutatav hoone või eluruum, siis on eluaseme kaotuse eest ette nähtud täiendav hüvitis, et korvata kaasnev emotsionaalne kahju. See hüvitis on 10 protsenti tasust. Samuti nähakse igale menetlusosalisele ette hüvitis asjaajamise eest.

Toodi välja, et kui maatükist on vaja teha väga väike lõige, siis pakutakse maaomanikule kiirmenetlust. Selle käigus hindamist läbi ei viida. Tasu on sellisel juhul fikseeritud ja see on 0,3-kordne keskmine brutokuupalk (praegu 355 eurot), millele lisandub motivatsioonitasu.

Istungist võtsid osa majandus- ja kommunikatsiooniminister Kadri Simson, Majandus- ja Kommunikatsiooniministeeriumi transpordi arengu ja investeeringute osakonna peaspetsialist Andres Lindemann, Maa-ameti peadirektori asetäitja kinnisvara katastri valdkonnas Triinu Rennu ja maakorralduse osakonna juhataja Merje Krinal.

Komisjon otsustas saata kinnisasja avalikes huvides omandamise seaduse eelnõu (598 SE) Riigikogu täiskogu istungile esimesele lugemisele 11. aprillil.

 

Allikas: Eesti Riigikogu