NordenBladet — Sel nädalal koos peaminister Jüri Ratasega ÜRO Liibanoni rahuvalvemissiooni UNIFIL ja seal teenivaid Eesti kaitseväelasi külastanud kaitseväe juhataja kindral Riho Terras kiitis senist koostööd Soome kaitseväega ning lootis, et ühiseid operatsioone võetakse ette tulevikuski.

„Minu jaoks on väga oluline, et me oleme siin missioonil koos soomlastega ja loodan, et meil on võimalus ühistel operatsioonidel osaleda edaspidigi. See parandab meie juba niigi häid omavahelisi suhteid,“ ütles kaitseväe juhataja kindral Riho Terras.

Liibanoni kontingenti kuuluv Eesti jalaväerühm teenib Iiri-Soome pataljonis IRISHFINBATT Soome kompanii koosseisus. Soome kaitsevägi teatas 2017. aasta detsembris, et peatab 2018. aasta lõpuks oma osaluse ühises pataljonis iirlastega ning suunab oma kaitseväelased teise UNIFIL-i üksusesse.

Peaminister Jüri Ratas ja kaitseväe juhataja kindral Riho Terras kohtusid eile UNIFIL-i missiooni ülema kindralmajor Michael Beary’iga, Iiri-Soome pataljoni ülema kolonelleitnant Neil Nolani, Soome kontingendi ülema kolonelleitnant Ari Laaksoneni ning teiste UNIFIL-i teenistujatega.

„Võrreldes eelmise korraga aasta tagasi, kui käisin siin koos presidendiga, on olukord Lõuna-Liibanonis muutnud rahulikumaks ja lootustandvamaks. Täiesti selgelt on tunnetada paremat õhkkonda,“ ütles kindral Terras.

Delegatsioon külastas UNIFIL-i peastaapi Naqouras ning ÜRO tugipunte 6-50 ja 2-45, kus saadi ülevaade UNIFIL-i missiooni hetkeolukorrast ja tegevustest. Päeva lõpetas ühine õhtusöök tugipunktis 2-45 koos Liibanonis teenivate Eesti kaitseväelastega, mille käigus tänas peaminister kaitseväelasi ning nende lähedasi panuse eest rahuvalvesse ning kaitseväe juhataja andis ülevaate arengutest kaitseväes ning missioonidega seonduvast.

Eesti kontingent kinkis esimest korda missiooniüksusel külas käinud peaministrile ÜRO tugipunktis 6-50 lehvinud Eesti riigilipu ning kaitseväe juhatajale Iiri-Soome pataljoni logoga särgi. Peaminister ja kaitseväe juhataja kinkisid omaltpoolt igale kaitseväelasele graveeritud nahast tupega väitse.

Eesti kontingent Liibanonis koosneb Iiri-Soome pataljoni kuuluvast jalaväerühmast Estpla-24 ning staabiohvitseridest ja -allohvitseridest, kokku ligikaudu 40 kaitseväelasest. Praegune kontingent alustas teenistust mullu novembris ja naaseb Eestisse tänavu mais.

 


Allikas: Mil.ee
Fotod: Tiia Turunen (Soome kaitsevägi) ja kapten Aivo Vahemets
Loe kõiki NordenBladet´i “Soome uudised & info” rubriigi artikleid SIIT