NordenBladet  — Nõudepesumasin on üks tõeliselt multifunktsionaalne kodumasin, milles võib pesta oluliselt rohkem asju, kui sa välja suudad mõelda, vahendab The Kitchn, Reader’s Digest, Woman’s Day.

Kas oled juba avastanud oma nõudepesumasina tõelise potensiaali? Tegemist pole masinaga, mis puhastab lihtsalt nõusid ja söögiriistu, vaid see peseb puhtaks ka mitmed muud esemed.

All on 8 erinevat asja, mida võid täiesti julgelt nõudepesumasinas pesta:

Pliidi nupud
Me kõik oleme kogenud, kui ebamugav on pliidinuppe puhastada, sest sinna ladestub üpris kergesti rasva ja tolmu. Metallist pliidinuppe võib täiesti vabalt nõudepesumasinas pesta.

Plastikust mänguasjad
Väikesed plastikust laste mänguasjad määrduvad kergesti, ent neid on hiljem keeruline puhastada. Gripihooajal on mänguasjade regulaarne puhastamine ülimalt vajalik. Aseta mänguasjad pesu pesemiseks mõeldud võrkkotti ja pane need koos nõudega pesema.

Varbavahe plätud ja sandaalid
Kummist rannasandaalid ja varbavahe plätud on tihti mustusega kaetud ja need saab ideaalselt nõudepesumasinas puhtaks. Aseta plätud masina ülemisele restile, et nad ei pääseks pesu ajal ringi rändama.

Lemmikloomade tarbed (mänguasjad, söögikausid jne)
Kalli lemmiklooma tarbed on võimalik kenasti nõudepesumasinas puhtaks pesta. Kõik mänguasjad ei pruugi masinpesule vastupidavad olla, mistõttu osad tuleb siiski käsitsi küürida.

Plastikust juukseharjad ja kammid
Juukseharja ja kammi külge koguneb aja jooksul mustust. Eemalda harja küljest kõigepealt juuksekarvad ja pane see lihtsalt koos nõudega masinasse. Pane tähele, et masinaga pesu sobib vaid plastikust juukseharjadele ja kammidele. Puidust ja teisest looduslikust materjalist juukseharjad tuleb käsitsi pesta.

Külmkapi riiulid
Külmkapi riiulid ja plastkarbid elavad kenasti nõudepesumasina puhastuse üle. Kui sa pole kindel, uuri see külmkapi kasutusjuhendist üle.

Nokamüts
Isegi nokamütse on võimalik nõudepesumasinas pesta. Tasub valida võimalikult jaheda vee ja kuivatuseta programm. Lisaks veendu, et nõudepesuvahend ei sisalda valgendit, mis võiks mütsi värvi moonutada. Hiljem saad märja mütsi asetada tasasele pinnasele kuivama.

Pesukäsnad
Nõudepesu- ja dušisvammid püsivad kauem kasutuskõlblikuna, kui pesed neid aegajalt nõudepesumasinas. Aseta pesukäsn masina ülemisele restile ja pese koos nõudega tavalise programmiga puhtaks.

______________________________

https://www.youtube.com/watch?v=uYA-Mqii_A4

Mida võiksite teada enne nõudepesumasina soetamist?

Mis on nõudepesumasin?
Nõudepesumasin on kodumasin eelkõige sööginõude (toidunõude, lauanõude) ja söögiriistade pesemiseks. Selleks suunatakse esemetele vastavalt programmile veejoad. Lisaks pesemisele masin ka kuivatab nõud. Esimese automaatse veejugadega nõudepesumasina patenteeris Josephine Cochrane USAs 1900. aastal ja võeti kasutusele toitlustusettevõtteis.

Milline on nõdepesumasina ehitus?
Üldehituselt eristatakse kolme liiki masinaid:

a) lauaalused masinad, paigaldamiseks köögi tööpinna alla (kõige levinumad);
b) sisseehitatavad (integreeritavad) masinad; neid on erisuguse integreerimisastmega, nt eemaldatava pealisplaadi või vahetatava esiplaadiga;
c) eraldiseisvad masinad: suured põrandale ja väikesed nt lauale (köögi tööpinnale) paigutamiseks.

Nõude paigutamiseks on enamasti kaks korvi. Ülemisse korvi pannakse klaasid, tassid jm väiksemad nõud, alumisse taldrikud ja toiduvalmistusnõud; söögiriistade jaoks on eraldi väike korv.

Mahutavus võib olla 4?15 nõudekomplekti (kõige sagedaamini 12?14, lauapealsetel 4?6 komplekti). Ühe nõudekomplekti moodustavad Euroopa standardi EN 50242 kohaselt järgmised nõud ja riistad: praetaldrik ø26 cm, supitaldrik ø23 cm, desserttaldrik ø19 cm, alustass ø14 cm, tass 200 ml, joogiklaas 250 ml, nuga 203 mm, kahvel 184 mm, supilusikas 195 mm, teelusikas 126 mm ja dessertlusikas 156 mm.

Millised on nõudepesumasinate mõõtmed?

kõrgus lauaalusel versioonil enamasti 85 cm;
laius 45 cm, vastavalt mahutavus keskmiselt 9 komplekti, 55 cm – 10 või 11 komplekti, 60 cm (standardlaius Euroopas) ? 12?14 komplekti;
sügavus 45?55 cm.

Olenevalt tootjast ja hinnaklassist võib nõudepesumasinal olla mitmesuguseid erifunktsioone ja -omadusi:

– Aquastop hoiab ära veekahjustuse ühendusvooliku lekke korral, katkestades vee juurdevoolu veekraani juures; võimalik on lisada ka mõne sentimeetri kõrgune alusvann koos ujukanduriga;
– taimer pesemise alustamiseks valitud ajal järgmise 24 tunni jooksul (nt öise elektri kasutamiseks);
– automaatne väljalülitus – pesutsükli lõppemise järel eraldub masin mõne minuti pärast elektrivõrgust;
– lapselukk ? võimaldab blokeerida ukse ja juhtpaneeli.

Masina juhtpaneelil võib sõltuvalt mudelist olla mitmesuguseid valikuid ja näite: pesemisprogrammid, sisselülitamisaja etteandmine, vee temperatuur, veepehmendussoola ja loputusaine vajadus või tase, programmi lõpuni jäänud aja näit, rikke näit jm.

Milline on nõudepesumasina pesemisprotsess?
Pestavatele nõudele pritsitakse ja piserdatakse tugevalt leeliselist soojendatud pesuvett, mis väljub pöörlevatest pihustitest surve all. Nii eemaldatakse vähehaaval toidujäägid nõude pinnalt mehaanilise ja keemilise toime koosmõjul. Pesemistsükkel jaguneb järgmisteks faasideks:

kuivatamine võib toimuda mitmel viisil:
– vee aurumise teel kuuma veega loputamise järel;
– niiske õhu eemaldamise teel ventilaatori kaasabil;
– kinnise kondensatsioonringlussüsteemi abil: nõudelt eralduv soe niiske õhk suunatakse külmale soojusvahetuspinnale masina siseseinal, kus niiskus kondenseerub.

Pesemisprotsessi edenemist hindab masin pesuvee läbipaistvuse järgi vastava sensori abil. Pesemisprotsessi juhtiv kontroller suurendab vajadust mööda pritsitava vee survet, temperatuuri või kogust ja pesemisaega lähtuvalt valitud programmist.

Millised programmid on nõudepesumasinatel?
Nõudepesumasinatel võib olla mitmesuguseid programme:

automaatprogramm ? määrab puhastusvahendi ja vee kulu vastavalt nõude hulgale ja määrdumisastmele;
säästpesu – madalamal veetemperatuuril (40?50 °C);
eelpesu ? eemaldab lahtised toidujäägid;
intensiivpesu – kasutamiseks väga mustade ning kaua seisnud nõude korral;
kiirpesu ? keskmiselt määrdunud nõude pesemiseks (suurem energia- ja veekulu);
õrn pesu (klaasiprogramm) ? õhukesed klaas- ja portselannõud;

Kui suur on nõudepesumasinate elektrienergia- ja veetarve?
Energiatarvet väljendab energiaklass (vt energiamärgis). Näiteks A++ klassi masinatel on elektrikulu ühe normaalpesutsükli kohta 1 kWh ringis (2015. a); A+ klassi masinatel on elektrikulu umbes 10 % suurem ja A+++ korral 10 % väiksem. Koos energiavajadusega on vähenenud ka veekulu ? moodsatel masinatel ei ületa see10 liitrit. Energiakulu on väiksem madalamal veetemperatuuril, kuid siis võtab pesemine kauem aega, nt 40 °C juures kuni 3 tundi.

Vee soojendamiseks vajalikku elektrienergiat saab kokku hoida, kui ühendada masin soojaveevõrku (juhul kui masin seda võimaldab). Masinasse siseneva vee soovitatav temperatuurivahemik on 45?70 °C.

Müratase on üldiselt madal, olenevalt mudelist 40 dB (vaevalt kuuldav) kuni 50 dB.

Avafoto: NordenBladet

 

Märksõnad: Köök, mida võib nõudepesumasinasse panna, nõude pesemine masinaga, nõudepesumasin, plastik ja nõudepesumasin, kodu, kodupidamine, kodutehnika, kodukaup, kodupidamistöö, kodupidamistööd. kööginõud, nõud, taldrikud, tassid, kausid, noad, kahvlid, kuidas pesta nõusid, dishwasher. ilusad köögid, moodne köök, tehnoloogia, tech news, tehnika uudised, artikkel, nõudepesumasin integreeritav, kasutatud nõudepesumasin, lauapealne nõudepesumasin, nõudepesumasin bosch. nõudepesumasin ühendamine, nõudepesumasina äravoolutoru, nõudepesumasina äravool umbes, nõudepesumasina äravoolu ühendamine, nõudepesumasin äädikas, nõudepesumasina õpetus, whirlpooli nõudepesumasin, nõudepesumasina veekulu, nõudepesumasina valimine, nõudepesumasin vahutab, nõudepesumasin vilistab, nõudepesumasin vee karedus, nõudepesumasin varuosad, nõudepesumasin võimsus, nõudepesumasin veekulu, nõudepesumasina uksetihend, nõudepesumasina ukse paigaldus, nõudepesumasina uks ei sulgu, mida teha kui, nõudepesumasin ummistus, nõudepesumasina tarvikud, nõudepesumasin test, nõudepesumasin tööpinna alla. nõudepesumasin töötasapinna alla, nõudepesumasin teeb imelikku häält, nõudepesumasin sahtel, nõudepesumasina rikked, nõudepesumasin retro, nõudepesumasin rooste, nõudepesumasin roostevaba, nõudepesumasin rikkis, nõudepesumasin peseb külma veega, milline nõudepesumasin osta, nõudepesumasina ost, nõudepesumasina osad, nõudepesumasina ohutusjuhend, nõudepesumasin ei pese nõusid puhtaks, nõudepesumasina nipid. nõudepesumasin 45 cm, nõudepesumasin electrolux, suured kodumasinad, väikesed kodumasinad. söögiriistad, puhtus, puhastus, nõudepesumasin 40cm, nõudepesumasin väike, nõudepesumasin inglise keeles, kuias kodu korras hoida, koristus, perenaine, perenaise abiline, vajalikud kodumasinad, köögi mööbel, köögimööbel, köögi sisustus, interjöör, ruumi kujundus, tööpind, standardid, õpetus, vajalik teave, juhtnöörid