NordenBladet — Helsingi mees Sebastian Heinrichs (32) asutas kõigest kaks aastat tagasi koristusfirma. Nüüd tahab palgata tuhat uut töötajat ja tung on nii suur, et saab rahuldada vaid neli taotlust sajast.

Kolmes riigis tegutsev ettevõte Freska on nii kuum, et saab ligi tuhat tööletuleku taotlust ühes kuus. Töökoha saab vaid neli taotlejat sajast, vahendab Helsingin Sanomat.

Veebruarikuus võttis firma tööle 25 uut töötajat. Seda on vähe, sest aasta jooksul on kavas Põhjamaades värvata tuhat uut töötajat.

Sebastian räägib, et kui paar aastat tagasi koos kaaslastega firma asutas, siis tegi ühe päeva nädalas lastijana sadamas tööd, et elamiseks raha saada ja ülejäänud kuus päeva pühendas uuele firmale. Nüüd tegutseb firma Soomes, Rootsis ja Norras ning sel on 600 töötajat.

Firma tahab laieneda, aga pudelikael on uued töötajad – nimelt ei suudeta leida piisavalt häid inimesi. Erakordne on ka see, et firma on leidnud omale lühikese ajaga investoreid nii Norrast, Soomest kui Saksast tosinkonna miljoni euro ulatuses. Firmal rahapuudust pole ja nüüd on vaja leida töötajad.

Investoritele on firma muljet avaldanud oma heade näitajate, töökultuuri ja tehnoloogiaga. Nimelt tuli firma vanale alale uue lähenemisega. Tehnoloogiat kasutatakse töökorralduses ja rutiinsete töövõtete automatiseerimisel, seda nii klienditeeninduses kui klienditagasisides.

Soomes tahab firma kohe värvata 300 koristajat. Heinrichs loodab, et lisaks neile õnnestub leida paarkümmend programmeerijat.

Kõige rohkem vajatakse koristajaid Norras. Ligi 90 protsenti Norra kodukoristusest toimub mustalt ja seda pole erinevalt Soomest võimalik maksudest maha arvata. Soomes seevastu maksab riik poole koristusest kinni läbi maksuvabastuse.

Teeninduse ala ametiühingu andmetel makstakse Soomes kontorikoristajatele 10,33 eurot tunnis ja kodukoristajatele 10,85 eurot tunnis. Heinrichsi sõnul maksab nende firma üle turuhinna, aga täpset tunnipalka ta ei avalda. Enamus koristajatest on tööl lepinguga, aga osa on ettevõtjatena.

Freska erineb teistest koristusfirmadest sellega, et pakub töötajatele tasuta keelekursusi ja meeldivat tööõhkkonda. Näiteks eelmisel kolmapäeval kutsuti kõik firma töötajad õhtut veetma firma kontorisse Annankatul ja seal korraldati vastuvõtt.

Peaaegu kõik Freska töötajad on sisserännanud. Tööle asumisel on vajalik varasem kogemus ja keeleoskus. Helsingi piirkonnas pisab inglise keelest.

Uued töötajad leitakse interneti teel või olemasolevate töötajate kaudu. Hea vihje eest saavad töötajad preemiat. Ettevõttes on ametis kümmekond inimest, kelle põhitöö ongi leida uusi töötajaid. Interneti kaudu saabunud taotlustest rahuldatakse vaid neli sajast. Töölesoovijaid intervjueeritakse ja testitakse muu hulgas klienditeeninduse valdkonnas. Kliendid jälgivad samuti hoolikalt töö kvaliteeti ja kehvade tulemuste puhul töölesoovija katseajast kaugemale ei jõua.

 

 

Allikas: Eestinen.fi
Loe kõiki NordenBladet´i “Soome uudised & info” rubriigi artikleid SIIT