NordenBladet — Maailma juhtiv veebikaubamaja avab kuulduste kohaselt kevadel esinduse Põhjamaades. Selle peale on Soomes läinud lahti paanika. Asjatundjate arvates pakub Amazoni tulek nii ohte kui võimalusi.

Amazon kavatseb hakata pakkuma teenust Rootsis, Soomes ja Taanis juba teise kvartali jooksul ehk enne suve ning ettevõte värbab juba töötajaid, vahendab Rootsi majandusleht Dagens Industri.

Soome tarbija jaoks tähendab see lisaks omakeelsele teenindusele kiiret, järgmisel päeval toimuvat kauba kojutoomist. Ühtlasi kaob ära suur postikulu.

Amazonil on Euroopas oma osakonnad juba Saksamaal, Prantsusmaal, Itaalias, Hispaanias ja Suurbritannias.

Soomes toob Amazoni laienemine kaasa konkurentsi tihenemise. Näiteks Saksamaal on Amazon väga kõva tegija ehitusmaterjalide valdkonnas. Soomes võib Amazoni tulek kaasa tuua ka teiste veebipoodide laienemise. Paljud kaubandusettevõtted pole veel aru saanud, et inimesed soovivad veebiteenuseid. Nüüd on murdehetk, mil jäävad pinnale need, kes arendavad digitaalseid teenuseid.

Tiheneb tavapoodide konkurents, sest Amazon rajab ka tavapoode. Tänu lähedusele võib Amazon mööduda Aliexpressist, mis Soomes on praegu veebikaubanduse turuliider.

Amazoni tulekuga laieneb kindlasti soomlaste jaoks kaubavalik. Samas annab see ka Soome ettevõtetele võimaluse oma kaupa müüa. Paljud ettevõtted pole sellisest võimalusest veel teadlikud.

Kõige suuremad kaotajad on Amazoni tulekuga teised veebikaubamajad, maaletoojad ja kaubaketid. Rootsis juba kardetakse, et Amazon surub oma suurusega kohapealsed veebipoed allhankijateks. Amazoni kontseptsioon põhineb suurusel, mis tähendab seda, et ilma koostööta pole konkurentidel võimalik ellu jääda. Teised veebipoed surutakse nišitoodeteks või klienditeenindajateks. Soomes kaotavad kindlasti turuosa sellised suured ketid nagu S-grupp ja Kesko.

Näiteks seni ostetakse enamus Soome ehitusmaterjalidest kaubakettidest, aga Amazoni tulek lööb turu sassi.

Amazon pakub väljakutseid Soome logistikafirmadele, sest Amazoni puhul omab suurt tähtsust tarnete kiirus. Amazon on tuntud selle poolest, et pakub kohaletoomist juba järgmisel päeval. Amazonil on endal suur logistikavõrgustik, aga kasutatakse ka kohapealseid allhankefirmasid. On võimalik, et Amazon loob täiesti omaenda logistikateenuse, sest kliente on nii palju.

Seni on Amazoni pakke Soomes vahendanud riigi postifirma Posti. Põhiliselt tulevad Amazoni pakid Soome Saksamaalt ja Suurbritanniast.

 

Allikas: Eestinen.fi
Loe kõiki NordenBladet´i “Soome uudised & info” rubriigi artikleid SIIT