NordenBladet – Pole oluline, kuhu või kellega sa reisile lähed, kuid tee seda ohutult. Siit leiad mõned nõuanded selleks, et sinu reis halvasti ei lõppeks.

1. Mõtle oma tervisele: ära unusta võtta kaasa oma Euroopa ravikindlustuskaarti. Laadi alla Euroopa ravikindlustuskaardi tasuta mobiilirakendus, mis aitab sul võtta ühendust külastatava riigi abiteenistustega. Kui reisid väljapoole Euroopat või riiki, kus Euroopa ravikindlustuskaart ei kehti, hangi omale kindlasti reisikindlustus. Võiksid kaasa võtta ka põhilised esmaabivahendid, nagu sidemed, jood, desinfitseerivad salvrätid jne.

Hädaolukorras helista mis tahes ELi liikmesriigis tasuta numbril 112. Operaatorid räägivad eri keeltes olenevalt riigist.

Eksootilise sihtkoha korral peaksid enne külastama oma arsti, et lasta end vajadusel vaktsineerida ning saada teavet tervisekaitseabinõude kohta.

2. Tea oma õigusi: pole oluline, kas reisid ELis rongi, lennuki, bussi või laevaga, kui sul tuleb ette hilinemisi, tühistamisi või sul on liikumisega seotud erivajadused, kaitsevad sind ELi reisijaõigused. Laadi alla reisijaõiguste mobiilirakendus.

3. Ära hoia kogu oma raha ühes kohas: ära hoia reisi ajal kogu oma sularaha ja pangakaarte samas kohas, vaid pane vähemalt üks kaart ja osa sularahast mujale, eelistatavalt mitte tasku. Kui kaotad mõne oma krediitkaartidest või see varastatakse, teavita sellest politseid ning võta esimesel võimalusel ühendust kaardi väljastanud pangaga, et kaart blokeerida.

4. Ära hoia oma rahakotti tagataskus: selleks, et vältida taskuvaraste ohvriks langemist, hoia oma rahakotti esi- või sisetaskus, parimal juhul sellises, mida on võimalik sulgeda.

5. Tee oma dokumentidest elektrooniline koopia: skanni oma reisidokumendid (isikutunnistus, pass, viisa) ja saada need oma e-posti aadressile. Nii pääsed neile alati ligi, kui peaksid originaalid kaotama. Kui sinu isikutunnistus või pass läheb kaduma või kui see varastatakse, pöördu politseisse ja võta ühendust lähima konsulaadi või saatkonnaga.

6. Ole tundmatute inimestega tähelepanelik: võõraste usaldamisel sea teatavad piirid, nt ära mine nendega ohtlikesse linnaosadesse või võta neilt vastu toitu või jooki. Samuti ära võta võõrastelt vastu pakke või kingitusi.

7. Ära uhkelda jõukusega: on iseenesestmõistetav, et kus sa ka ei viibiks (ja eriti tundmatutes kohtades), ei ole mõistlik kanda kalleid ehteid ja riideid või suurt kallist fotoaparaati. Seega ürita vältida tahtmatut tähelepanu, et sa ei satuks varaste sihtmärgiks.

8. Ära jäta oma asju järelevalveta: samuti on üsna arusaadav, et viibides avalikus ruumis, ei tohiks jätta oma kotte enda jalge ette või tooli seljatoe külge rippuma. Reisides peaksid pagasile kinnitama oma nime ja kontaktandmed ning mitte jätma seda järelevalveta, kuni see on registreeritud.

9. Ära osuta vastupanu: kui satud olukorda, kus sind tahetakse röövida, anna ära oma rahakott, käekell, telefon vms. Kui üritad vastu hakata, on oht, et saad viga.

10. Ole oma krediitkaardi kasutamisel ettevaatlik: avalikes arvutites (nt internetikohvikutes) võib olla sinu klahvivajutusi salvestav tarkvara, mis võimaldab kellelgi teisel sinu paroole kasutada.

11. Ole ühenduses: võta kindlasti korrapäraselt ühendust oma perekonnaga, et nad oleksid sinu reisikavast teadlikud. Nii teavad nad, kust sind otsida juhul, kui midagi peaks juhtuma. Ühenduses olla on nüüd varasemast lihtsam, kuna rändlusteenuse ja internetiühenduse hinnad on peaaegu kõikjal odavnenud.

12. Tee ära eeltöö: loe oma sihtkoha kohta, et oleksid teadlik võimalikest ohutusprobleemidest, kohalikest tavadest, piirkondadest, mida peaksid vältima jne.

13. Kasuta ühistransporti arukalt: ole ettevaatlik rahvarohketes metroodes, raudteejaamades, liftides, turismiobjektide läheduses, turul ja muudes kohtades, kus on palju inimesi. Ära tõmba endale tähelepanu ega käitu, nagu oleksid eksinud. Jäta enesekindel mulje isegi juhul, kui tõepoolest oled eksinud.  Samuti ei ole soovitav kasutada mitteametlikke taksosid.

Peale kõigi ohutu reisimise nõuannete ära unusta olulisimat – kasuta tervet mõistus!

Avafoto: NordenBladet
Allikas: Europa.eu

Vaata lisaks:
100 KASULIKKU nippi nutikaks reisimiseks! + VAJALIKUD lingid ja REISIFOTOD!

18 SOOVITUST, millele tasub enne reisi tähelepanu pöörata

KUIDAS toimida, kui reisil tekivad terviseprobleemid

Euroopa Noorteportaal: Välismaale elama asumine (NÕUANDED soodsa majutuse leidmiseks) + KÕIK vajalikud lingid!