NordenBladet – Poeetiline nimetus Põhjala hõlmab tegelikult viite Põhjamaa riiki – Soomet, Rootsit, Norrat, Taanit ja Islandit. Igal meist on kindlasti oma suhe Põhjalaga – on see siis vahetu kontakt selle piirkonna looduse ja inimestega või ka lihtsalt loetu ning nähtu põhjal tekkinud kujutelm millestki, mis on seal “kusagil kaugel” põhjas.

Käesolev näitus on põgus pilguheit ühele Põhjamaale – Soomele, keskendudes just talvisele loodusele.

Soome ei ole üksnes jõuluvana ja tema küla Rovaniemis, ehkki see on olnud aastaid konkurentsitult populaarseim turismimagnet. Tõelisest Soomest saab aimu just sealse loodusega suhestudes. Talvine loodus on imeline, puhas, valge, karge, küütlev, kõrgustesse pürgivad sihvakad kuused lumekoorma all ägamas. Hõre asustus ja suurepärane loodushoid muudavad selle kogu maailmas ainulaadseks. Ka soomlaste enda südames on soome loodusel täiesti eriline koht. Ei ole mõeldav, et üks õige soomlane osa puhkusest oma kaunil kodumaal ei veedaks. Ja endastmõistetavalt on loendamatu hulk võimalusi oma aega talvises looduses sisustada, nagu ka näitusel eksponeeritud fotodelt näha.

Soome talve vahendavad loodus- ja fotohuvilised Ingrid Tiitre, Lembit Oppe ja Elle Mets. Kaks esimest neist on küll eesti päritolu, kuid resideeruvad pea aastaringselt Kesk-Soomes. Ingrid Tiitre fotodele on tunnustust jaganud ka Eesti ilmaportaal. Erilist esiletõstmist väärib autori peen detailitaju ja ilumeel. Lembit Oppe fotod lisavad näitusele mehisema, jõulisema noodi. Elle Mets on tartlane, kel Soome vastu juba aastaid kestev eriline tõmme ning Soome looduse ilu ei väsi ta jäädvustamast. Seekord on reisihuvilise fotograafi objektiivi ette jäänud talvine Lapimaa. Neid kolme autorit ühendav lüli ongi peale Soome-armastuse just kirg fotograafia vastu ning sellest ühisest sünergiast on ka käesolev näitus sündinud.

Näitus koosneb 24 fotost (mõõdud 30 x 45 cm, trükitud 5 mm kapaplaadile).

Põhjamaade raamatukogunädalaks sündinud näituse valmimist toetasid Põhjamaade Ministrite Nõukogu ja Soome Instituut.

Allikas: Finst.ee