NordenBladet — Soome ajalehele Apteekkari intervjuu andnud nakkuhaiguste spetsialist Asko Järvinen ütleb, et patsient ei peaks antibiootikumi kuuri lõpuni sööma nagu tihti retseptiravimi juhises seisab.

Kui ostad apteegist antibiootikumi, saad suure tõenäosusega juhiseks süüa kuur lõpuni. Soome nakkushaiguste peaarst Asko Järvinen ütleb, et sellisest juhisest oleks mõistlik loobuda. “Antibiootikumikuur ei ole universaalne sukapüks, mis kõigile sobiks,” rõhutab Järvinen individuaalsusele. Järvinen ei ole viimase 20 aasta jooksul ühegi antibiootikumi retsepti juhisesse kirjutanud, et kuur tuleks lõpuni süüa. Järvinen´i sõnul on rusikareegliks see, et kuuri tuleks jätkata peale sümptomite lõppemist vaid kuni paar päeva. Antibiootikum on suutnud infektsiooni nii hästi kõrvaldada, et see ei teki enam tagasi.

Kõik arstid paraku pole Järvinen´iga sama meelt. Ajaleht Apteekkari sõnul õpetatakse meditsiinitöötajatele jätkuvalt, et kuuri lõpetamine poole pealt võib põhjustada antibiootikumi resistentsust. Järvinen´i sõnul ei pea see paika ja selline mõiste on tema arvates mitte millestki sündinud. Näiteks USA´s ja Inglismaal arvutab arst antibootikumi kuuri pikkuse selle järgi, kuidas ravim esimestel päevadel mõjunud on.
Et ravim efektiivselt mõjuks, on oluline seda süüa vastavalt juhistele. Kõige olulisem on seda punkti jälgida just algusjärgus.

Avafoto: NordenBladet
Allikas: Iltalehti.fi