NordenBladet — Soome valitsus on otsustanud müüa börsi kaudu maha osa riigile kuuluva Põhjamaade juhtiva viinatootja Altia Oy aktsiatest. Üks ettevõtte kuulsaimatest toodetest on Koskenkorva viin. Aktsiad noteeritakse Helsingi börsil, teatas Soome valitsus.

Praegu kuulub Altia täielikult Soome riigile ja ettevõte on edukalt rahvusvahelises konkurentsis hakkama saanud. Osaluse viimine börsile on vajalik ettevõtte kasvamiseks ja arenemiseks nii Soomes kui välismaal.

Aktsiate noteerimine börsil võimaldab ettevõttel kaasata lisaraha ja annab võimaluse suuremal hulgal inimestel osaleda ettevõtte arengus. Samuti suureneb seeläbi ettevõtte läbipaistvus ja tuntus.

Pärast aktsiate müüki jääb Soome riigile vähemalt kolmandik ettevõttest. Soome riigi jaoks on oluline, et ettevõtte aktsiaid soetaksid kodumaised investorid.

Ettevõtte aktsiate noteerimise eest vastutav majandusminister Mika Lintilä ütles, et Soomes toimub erastamine pärast paarikümne aasta pikkust pausi ja seeläbi avaneb inimestel võimalus taas osaleda kodumaise tootja eduloos.

Altia põhilised eelised turul on kodumaine oder, puhas Rajamäki põhjavesi ja kodumaine tootmine. Üks ettevõtte oluline osa on tehas Koskenkorval, ettevõttel on lai põllumajandustootjatest partnerite võrgustik ja kodumaine koostöövõrgustik.

Soome riik teatas juba 2017. aasta oktoobris, et kaalub viinatootja aktsiate müüki.

Altia on Põhjamaades veini ja kange alkoholi tootmises turuliider. Ettevõte tegutseb Põhjamaades, Eestis ja Lätis ning ettevõttel on tootmine Cognacis Prantsusmaal ja toodangut eksporditakse ligi 30 riiki.

 

Allikas: Eestinen.fi
Loe kõiki NordenBladet´i “Soome uudised & info” rubriigi artikleid SIIT