NordenBladet — Riigikogu maaelukomisjoni esmaspäevasel istungil oli tähelepanu keskmes erakorraline toetus põllumeestele ebasoodsatest ilmastikuoludest tuleneva kahju hüvitamiseks. Euroopa Komisjoni otsusega on Eestile ilmakahjude katteks eraldatud 1,34 miljoni eurot seoses külvamata jäänud või kahjustada saanud talivilja pindadega, millele lisaks on liikmesriikidele antud õigus lisada omalt poolt riigieelarvest sama palju toetust.

Maaelukomisjoni esimehe Aivar Koka sõnul on vaja kiiresti langetada otsused riigi poolt võimaliku täiendava raha eraldamise ja toetuse jagamise protsessi kohta. „Oluline on, et põllumajandustootjad saaksid toetuse kätte kiiresti,“ ütles Kokk. Ta lisas, et kui riik leiab võimalusi täiendavaks riigipoolseks rahaliseks toetuseks, siis ei tohiks unustada ka keeruliste ilmastikutingimuste tõttu kahju kannatanud kaun- ja köögiviljade ning kartulikasvatusega tegelevaid põllumehi.

Maaelukomisjoni liige Igor Gräzin juhtis tähelepanu, et eraldatud toetusega kaasneb selle administreerimise suur kulu, mis on riigile täiendav väljaminek.

Maaelukomisjoni aseesimees Urmas Kruuse toonitas, et tuleb arvesse võtta põllumeeste praegust keerulist majanduslikku olukorda ja tagada, et abi jõuaks nendeni kõige kiiremas korras. „Peame arvestama ka asjaoluga, et bürokraatlikud nõudmised ja taotluste esitamise reeglid ning kõrge administreerimise kulu ei saaks takistuseks sellel teel,“ märkis Kruuse.

Maaeluministeeriumi esindaja andis ülevaate toetuse määramise põhimõtetest, tingimustest ja rakendamisskeemist.

Istungil osales ka Maaelu Edendamise SA esindaja, kes selgitas sihtasutuse üldisi võimalusi põllumeeste abistamiseks.

Maaeluministeeriumi teatel on Euroopa Komisjon Vahendite jagamisel arvesse võtnud, kui palju jäi erinevates riikides sel aastal sademete ja liigniiskuse tõttu talivilja külvamata. Võrdlusena on toodud välja, et Eestis jäi hinnanguliselt külvamata üle 42 821, Leedus 291 722, Lätis 110 483, Soomes 34 654 hektarit talivilja. Toetust on võimalik maksta külvamata jäänud talivilja hektari kohta, tingimusel, et see moodustab vähemalt 30 protsenti põllumajandustootja talivilja pinnast. Toetus tuleb kasusaajatele välja maksta 2018. aasta septembri lõpuks.

 

Avafoto: NordenBladet
Allikas: Eesti Riigikogu