NordenBladet — Vietnamis leidub imeline rand, mis sobib suurepäraselt neile, kes on juba mitu korda populaarses Phuketis käinud.

Vietnami keskosas paiknev Nha Trang on samuti üks populaarseid puhkuse sihtkohti neile, kes unistavad rannas peesitada. See 400 000 elanikuga linn pakub maitsvat kohalikku toitu, kvaliteetseid hotelle ja meeleolukat ööelu. Nha Trang on viimaste aastatega aina enam populaarsemaks muutunud ning seal käivad ka rikkad Aasia ja Venemaa turistid. Nha Trangi võrreldakse Phuketiga, kuna seal on sarnased pikad rannaribad ja vilgas ööelu. Vesi on kirgas ja lähisaared sobivad hästi snorgeldamiseks, sukeldumiseks. Turistidele korraldatakse saarte peale paadireise. Lõõgastavat puhkust otsija saab nautida spaahoolitsusi. Kuigi Nha Trang on populaarne reisisihtkoht, näeb seal ka kohaliku elu võlusid. Näiteks käsitöö ja siid on populaarseimad suveniirid.

https://www.instagram.com/p/BdueeKJFZEF/?tagged=nhatrang

https://www.instagram.com/p/BdteEH3F7Mr/?tagged=nhatrang

Vietnam on tõeline Aasias pärl, seda imelist riiki tasub kindlasti külastada. Vietnam pakub erakordseid võimalusi aktiivse puhkuse veetmiseks – võrratud rannad, mõnus kliima, suurepärased hotellid ja mis on kõige tähtsam – kõik on taskukohane! Lennupileti hind on reisikuludest tõenäoliselt suurim väljaminek, kohapeal ootavad teid madalad hinnad. Kuna Vietnam on endine Prantsusmaa koloonia, võib siin Euroopa hingust tunda tänapäevani, selle poolest erineb Vietnam teistest Aasia riikidest. Euroopalikkus väljendub arhitektuuris ja kultuuris tervikuna ning seetõttu sobib Vietnam puhkusepaigaks ka neile, kes muidu Aasias reisimisest ei hooli.

_________________________

Vietnam (ametliku nimega Vietnami Sotsialistlik Vabariik) on riik Kagu-Aasias Indohiina poolsaare idarannikul. Piirneb Hiina, Laose ja Kambodžaga.

Rohkem kui poole riigi aladest hõlmab tiheda metsaga kaetud Annami mäestik. Tihedama asustusega ja ühtlasi kõige tegusamalt haritavad alad paiknevad Hồng Hà ja Mekongi jõe ääres.

Teise maailmasõja järel oli Vietnam kaheks jagatud, pärast Vietnami sõda (1962–1975) ühendas kommunistlik Põhja-Vietnam riigi taas. Tänapäeval on Vietnam üheparteiline riik, mida juhib kommunistlik partei. Alates 1986. aastast on valitsus järginud liberaalset, doi moi (uuendamise) nimetuse all tuntud majanduspoliitikat.

Kultuur
Kirjandus
Vietnami kirjakeel tekkis 14. sajandil. Esimene kirjandusklassik oli Nguyen Trai. 16.–17. sajandil sugenes ühiskondlik õiglusetuse teema, viljeleti ka loodus- ja isikulüürikat. 18.–19. sajand oli kirjanduse õitseaeg, mil viljeleti kolonialismivastast kirjandust. 20. sajandil tekkisid seni domineerinud värsskirjanduse kõrvale realism, proosa ja draama. 1920.–1930. aastail ilmnes Euroopa mõjul uusromantismi, kuid ühiskondlike vastuolude tugevnedes sai valdavaks kriitiline realism. 1950. aastaist alates kajastab kirjandus aktuaalseid probleeme: sotsialismi ehitamist ja kangelaslikku võitlust USA agressoritega. Lüürika peateema on sotsialismiajastu inimese kujunemine.

Kunst
Algselt mõjutas Vietnami kunsti India kunst. Ehitati buda kloostreid ja rikkaliku dekooriga templeid. 10. sajandil algas Vietnami põhjaosas Hiina kunsti mõjuaeg. 15.–18. sajandil lisandus skulptuuris ehitusplastikale portreekunst, maalikunsti sugenes enamasti usulise sisuga fresko, hiljem portree. Keskajast alates viljeleti rahvapärast puugravüüri. Käsitöös on tähelepandavad kullassepakunst, luunikerdus ja lakitöö. 19.–20. sajandil hakkas mõju avaldama prantsuse kunst. Sotsialismiajal kujunes domineerivaks suunaks sotsialistlik realism.

Muusika
16. sajandil rajati esimesed muusikaühingud ja asutati õukonna orkester, milles peale Vietnami rahvapillide oli Hiina omi. Nüüdisajal on tähtis osa patriootilisel ja rahvalaulul. Traditsioonilised teatriliigid on hat cheo ja hat tuong. Viljeletakse eriti hat cheo teatrist lähtuvat ooperit. 1960 sai alguse ballett. Hanois on konservatoorium, sümfooniaorkester, rahvapilliorkester, koor ning riiklik laulu- ja tantsuansambel.

Avafoto:Foto: Pexels/Thanhhoa Tran