NordenBladet – Kuigi ei ole olemas nö kiiret viisi salenemiseks, on teatud nipid ja spetsialistide poolt välja toodud õpetused, mis kahtlemata tähelepanemist väärivad ning teie salenemisprtosessi kiirendavad! Siin on välja toodud seitse kasulikku soovitust!

1 Ole ettevaatlik kiudainetega
Paljud naised muudavad vahetult enne bikiinihooaega drastiliselt oma söömisharjumusi. Hakatakse tarbima palju salateid, juurvilju, puuvilju ja täisteratooteid. Kuid sinu keha pole harjunud nii suure kiudainete kogusega ja ei jõua seda ära seedida. Ülemäärased kiudained soodustavad gaaside teket soolestikus ja viivad organismist kaltsiumi välja. Seetõttu tuleks oma keha suurema koguse kiudainete söömisega harjutada tasapisi.

Tuleb aru saada ka sellest, et kiudaineid on kahte tüüpi – vees lahustuvad ja vees lahustumatud. Vees lahustuvad on näiteks paljud puu- ja juurviljad, aga ka kaunviljad. Samuti kartulid, porgandid ja sibulad. Vees lahustumatud kiudaineid sisaldavad aga täisteratooted, pähklid, seemned, teraviljad ning osad köögiviljad. Need ei seedu peensooles, vaid jäävad jämesoolde, mille mikroorganismid on võimelised kiudaineid vaid osaliselt lõhustuma. Protsessi käigus tekitavad bakterid nii palju gaase, et tagajärjeks võib olla isegi tugev kõhuvalu, puhitustundest rääkimata.

2 Joo palju vett
Kui kõht on punnis, siis ilmselt tahaksid sa just oma vedelikutarbimist piirata. Tegelikult aga aitab vesi kehal vabaneda vedeliku kogumisest, soodustab seedimist ning puhastab soolestikku, mis punnikõhu efekti tekitavad. Kiudainerikka toidu söömisel on vaja juua palju vett, et vähendada gaaside teket soolestikus.

Joo vähemalt 8 klaasi vett päevas. Vett võiks juua ühe klaasi hommikul peale ärkamist, treeningu vältel vastavalt vajadusele, päeva jooksul sisetunde järgi – kui tekib meeletu janu, siis see tähendab, et organismil on juba vedelikupuudus tekkinud ja tegelikult tuleks vett tarbida nii, et seda tunnet ei tekiks. Kuid vältida tuleks söögi kõrvale joomist. Peale suuremat söögikorda oota tund kuni poolteist tundi, enne kui vett jood, sest vesi lahustab maomahlasid ja seega võib see ka seedimist aeglustada. Juues vett aga poolteist tundi peale sööki, aitad sa seedimisprotsessi hoopis kiirendada.

3 Söögi ajal ei räägita
Jah, su emal oli õigus! Harjuta end toitu hoolikalt läbi mäluma ja tee seda kindlasti kinnise suuga. Nii satub neelamisega makku vähem õhku. Vahet ei ole, mida sa sööd – kui sa samal ajal räägid, siis liigub koos allaneelatud toiduga sinu organismi ka liigne hapnik, mis tekitabki gaase. Nii et võta aeg maha ja naudi oma toitu – toidukorrad peaksid kestma vähemalt pool tundi. Süüa tuleb rahulikult ja samal ajal ei tasu ühtegi muud tegevust ette võtta. Pea meeles, et seedimine algab juba suus ning kõhupundumist aitab vähendada see, kui mälud oma toitu põhjalikumalt. Mida korralikumalt on toit enne allaneelamist läbi näritud, seda hõlpsam on sinu organismil seda seedida! Aeglasel söömisel on veel üks eelis: kui sööd rahulikult, on toidukord rahuldustpakkuvam. Uuringud on näidanud ka seda, et kui inimene sööb aeglasemalt, sööb ta enamjaolt ka vähem. Toidu kõrvale ei ole soovitatav ka vedelikku tarbida – nii on organismil seda lihtsam seedida ja vajalikke toitaineid kätte saada.

4 Loobu karboniseeritud jookidest
Mullivesi võib tekitada lisagaase seedesüsteemis, mis paneb röhitsema, ajab kõhu punni ja tekitab puhitusi. See võib olla eriti ebamugav või isegi valus neile, kellel on soole ärritussündroom. Kuigi mullivee joomisega kaasnevad sümptomid on ajutised, tasub sellega arvestada, kui eelistad lamedat kõhtu. Samuti ei tasu gaseeritud jooke juua neil, kel on probleeme kõrvetistega. Mullivesi lisab maosisule survet, mis suurendab kõrvetiste tekkeohtu.

Karboniseeritud jookide asemel võiks eelistada sidruni, laimi või kurgiga maitsestatud vett. Kui karastusjookidest loobuda ei suuda, tuleks lihtsalt nende kogust vähendada. Mõnus ja kõhtu rahvustav jook on ka piparmünditee. See aitab sooltel rahuneda, võttes maha pinge, mis muidu võib tekitada kõhukinnisust ning -gaase. Sarnast mõju avaldab ka kummelitee.

5 Tarbi vähem soola
Väga palju soola sisaldavad valmistoidud ja isegi hommikuhelvestes on soola! Töödeldud toidud kipuvad olema naatriumirikkad ja kiudainevaesed ning võivad tekitada pundumistunnet. Harjuta ennast lugema toiduainepakendite sedeleid. Kui ostad töödeldud, konservitud või sügavkülmutatud toite, siis jälgi, et ühes serveeringus poleks enam kui 500 mg naatriumi. Päevas ei tohiks tarbida soola rohkem kui 5 grammi ehk siis 1 tl soola. Enamik eestlasi tarbib päevas umbes 10 grammi soola ning see tekitab organismis vedelikupeetust ja muidugi puhitustunnet. Väga palju soola sisaldavad kõikvõimalikud rämpstoidud, valmistoidud (poesalatid ja muu sarnane) ja paraku ka mitmed tervislikumad toidud nagu näiteks juustud, oliivid. Kasuta tavalise keedusoola asemel mineraalsoola – näiteks südamesõbralikku pan-soola, milles on vähem naatriumi. Poest toitu ostes vaata alati seda, kui palju toit soola sisaldab!

6 Piira piimatoodete tarbimist
Piimatooteid on organismil pisut raskem seedida just siis, kui neid tarvitatakse koos teiste toitudega. Piimatooteid peaks tarbima eraldi toidukorrana, nii ei teki kõhupuhitust ja muidugi, kui tegu on laktoositalumatusega, siis tuleks need tooted menüüst üldsegi välja jätta.

Hapendatud piimatooted on organismile aga väga head ning neid võiks kindlasti iga päev tarbida – keefir, hapupiim, Kreeka jogurt, skyr, kodujuust, naturaalne kohupiim. Hapendatud piimatooted sisaldavad häid baktereid, mis rahustavad soolestikku ning parandavad seedimist.

Alati aitab ka kuuma sidrunivee joomine! Kuum vesi rahustab seedimist ja just sel põhjusel tasub kõhupuhituse korral juua sooja vett ning sinna sisse võiks panna viilu sidrunit.

7 Liialdad puuviljadega
Lisaks laktoosile ehk piimasuhkrule võivad punnis kõhu põhjustajaks olla ka teised suhkrud: fruktoosi talumatus (suhkur, mida leidub puuviljades) on levinum nähtus kui varem arvati.

Liiga palju puuviljasuhkrut ehk fruktoosi võib põhjustada gaase ning kõhulahtisust. Põhjuseks on peensoole suutmatus puuviljasuhkrut omastada ning kõik liigub edasi jämesoolde, kus see muutub toiduks soolebakteritele. Mõned uuringud on näidanud, et 1/3 inimestest on raskusi suures koguses puuviljasuhkru omastamisega.

Kui keha ei talu fruktoosi, reageerib kõht esmalt mahlade, õunte, pirnide ning mee peale. Probleemi kutsutakse fruktoos malabsorbtsiooniks ning see ei ole ohtlik.

Kui kannatad fruktoos malabsorbtsiooni all, eemalda oma menüüst need tooted, mille peale keha ebameeldivalt reageerib. Mõtle ka sellele, et fruktoosi lisatakse näiteks küpsistesse, kommidesse, müslibatoonidesse, šokolaadi, moosidesse ning karastusjookidesse. Heaks uudiseks on muidugi see, et enamik selle probleemi all kannatajatest saavad siiski marju süüa.

Avafoto: NordenBladet
Allikas: ajakiri Iluguru