NordenBladet — Soomes äratas tähelepanu 47-aastane töötu Martin-Éric Racine, kes pani aluse üle 50 000 hääle kogunud rahvaalgatusele, millega tahetakse muuta ära töötuid aktiivsemale tööotsimisele utsitav seadus. Racine jäi töötuks 9 aastat tagasi, mil maad tabas kriis ja ta jäi tehnoloogiafirmas ilma tööta. Mees lootis, et leiab kiiresti uue töö, aga läks teisiti. Nüüd on mees olnud 9 aastat töötu ja tema LinkedIn profiilis on kirjas: murtud süsteemide tsaar, kõikide alade spetsialist, paljudes asjades hea – saadaval.

Racine on käinud kõrgkoolis ja ta valdab nelja keelt, aga tal pole ülikooli diplomit, vahendab Iltalehti.

Mees räägib, et Soomes on selline olukord, et kui oled üle paari aasta olnud töötu, siis ei kõlba enam kuhugi.

Racine tunnistab, et kui jäi töötuks, siis ei hakanud ta kohe toetust saama, mistõttu tekkisid võlad. Tema sõnul peaks palk olema vähemalt 2600 eurot kuus, et ta toime tuleks.

Kui töötasu on alla 2600 euro, siis on ta olukorras, kus jääb ilma oma toetustest, aga võlgade katteks võetakse enamus rahast ära. Need, kes teenivad üle 5000 euro, jäävad ilma kõigist toetustest, aga võlakontor võtab ära enamiku rahast.

Racine elab Helsingi kesklinna piirkonnas Kruununhakas ühetoalises 22-ruutmeetrises korteris, mille üür on 800 eurot kuus. Aastas saab ta toetusi kokku ligi 16 000 eurot.

Kruununhaka korteri üür on sedavõrd kõrge, et talle makstakse lisaks eluasemetoetusele veel toimetulekutoetust. Kui eluasemetoetus oleks sedavõrd kõrge, et kataks kogu üüri, siis poleks toimetulekutoetust enam vaja ja ta saaks juhutöödest teenida 300 eurot kuus ilma toetusi kaotamata.

Racine pole Kruununhakast mujale kolinud, kuna tema arvates on 800-eurone üür küllalt soodne. Sellest odavamat korterit on Helsingis raske saada, lisaks takistavad töötus ja võlad teise korteri otsimist.

Lisaks ei kataks mehe 500-eurone toimetulekutoetus kuus ühistranspordi kuukaardi soetamist, mistõttu liigub ta kesklinnas jalgsi või jalgrattaga.

Racine on riigikaitsefanaatik, teeb trenni ja kõik nädalalõpud veedab väeosas abitöid tehes või mõnda oskust lihvides. Ta on reservväelane, jookseb, sõidab rattaga ja teeb seljakotirännakuid. Tema üks lemmikkohtadest on Helsingi tasuta saun Sompasauna.

Meest on kutsutud ka poliitikasse. Mõned aastat tagasi tegi talle ettepaneku viis eri erakonda, aga ta lõpuks keeldus. Samas pole ta maha matnud mõtet kandideerida parlamendivalimistel. Helsingis on ainult see häda, et selleks, et tavakodanik valituks saaks, oleks vaja ligi 100 000 euro suurust kampaaniaeelarvet ja suurt toetajate hulka.

Racine ise tunnistab, et töötaks meelsasti kusagil väljas, selle asemel, et teha kuskil kontoris tõlketööd arvuti taga. Ta sooviks leiba teenida rahuvalvajana või giidina Lapimaal. Kord pakuti talle Lapimaale giiditööd, aga selleks oleks olnud vaja juhiluba. Teisedki võimalikud tööandjad on rääkinud, et Lapimaal ilma autota hakkama ei saa, kuna seal on pikad vahemaad ja kehvad ühistranspordiühendused. Racine tahaks teha autojuhiloa, aga toetusi jagavad ametkonnad pole andnud selleks raha. Mehel endal lubade tegemiseks raha pole.

Mehe uusaastasooviks on see, et töötukassa esindused hakkaksid inimestele lähenema individuaalselt. Kui Racine oleks saanud käia rootsi keele ja autojuhi kursustel juba üheksa aastat tagasi, siis poleks ta nii kaua töötu olnud. Racine väitel on töötukassa esinduste puhul probleem selles, et neid juhitakse ülevalt alla ning teenust ei pakuta lähtuvalt inimeste vajadustest. Racine sõnul peaks mõtlema niipidi, et mida inimesel vaja oleks selleks, et ta leiaks omale meelepärase töö.

 

 

Allikas: Eestinen.fi
Loe kõiki NordenBladet´i “Soome uudised & info” rubriigi artikleid SIIT