NordenBladet — Kui suur pere koguneb jõululaupäeval kokku, ei kulu just väga palju aega, kui hinge poeb meeleolu, mis imelise sündmusega kokku ei käi. Jõulud on aeg, mis hõlmab endas rahu ja vaikust, ometigi kujuneb see paljude jaoks hoopis stressirohkeks sagimiseks. Paljud puutuvad kokku olukorraga, kus nad on kutsutud mitmele poole jõulusöömaajale. Soome elanikkonna liidu ekspert Anja Saloheimo annab 7 nõuannet, kuidas jõulusagina keskel iseendaks jääda.

1. Arutage avameelselt
Vestelge pere ja sugulastega juba etteulatuvalt, kuidas jõule veeta plaanite või millist nägemust sündmusest omate.

2. Arvestage soovidega
Oled sa kindel, et su lapsed soovivad selliseid jõule, kus üks vanematest on ööd ja päevad jõulutemaatikaga pinges? Juba eestkätt laste jaoks on oluline, et toiminguid tehtaks üheskoos ning puhkus oleks samuti koos veedetud. Ka jõulukaunistuste paigaldamisel on laste roll väga oluline ning neid võib kurvaks muuta, kui vanem on üksi kaunistused välja pannud.

3. Ole avatud
Kui tekib vähimgi tunne, et jõulud sugulastega ahistab, siis arutage seda avalikult.

Reklaam:


4. Mõelge vastutusele

Suure pere jõuluistumise ettevalmistamisel võib kergelt juhtuda nii, et toiduvalmistamise vastutus langeb ühe inimese õlule. Jaotage ülesanded ära, leppige köögi kasutamise kord kokku ning las keegi sugulastest valmistab midagi näiteks oma kodus valmis ja toob kaasa.

5. Mitte miski pole iseenesestmõistetav
On sul sugulasi, kes patriootlikult arvavad, et jõuluõhtu tuleb kindlasti kogu suguvõsaga koos veeta? Kas hoopis sina oled inimene, kes seda traditsiooni nõuab? Mis siis, kui vanavanemad unistavad rahulikust jõuluõhtust omavahel, aga see pole võimalik, sest neil lasub kohustus lapselaste ees? See on täiesti normaalne, kui jõuluõhtust on rahulik privaatne nägemus, ega pea mööda sugulasi ringi reisima ja survet tundma.

6. Pöörake traditsioon ümber
Traditsioon on kujunenud välja selliseks, et jõuluõhtul vahetatakse omavahel kinke. Kas läheks läbi, kui asjade ostmise asemel hoopis annetaks ebavajalikke asju ära ja tunneks kogu sellest protsessist rõõmu ja tänulikkust? Samuti on imeline, kui kogu suguvõsaga koguda kingitustele kuluv summa kokku ning üheskoos näiteks loomade varjupaika või muud organisatsiooni toetada.

Neile, kes kingitusteta ei taha jõule pidada, soovitame meisterdada midagi ise või valida midagi vajalikku.

7. Jagage jõule kõigiga
Kui keegi perekonnast soovib suurest jõuluistumisest osa saada, siis loomulikult võib külla minna, aga lahkumise ajaks valida sobiv kellaaeg, et ka pererahval jääks mahti rahus ja vaikuses olemist nautida. Kui keegi jällegi soovib rahu, siis sellist hetke tuleb lubada ja tolereerida.

Avafoto: OHMYGOSSIP