NordenBladet — Helsingisse Sörnäineni linnaossa rajatav suurmošee hakkab võtma üha täpsemaid piirjooni. Juba on Helsingi linnavalitsus esitanud esialgse kavandi hoonest. Mošee rajamiseks on kavas lähiajal algatada arhitektuurikonkurss. Praeguseks on Bahreinist saadetud mošee projekti teostamiseks pool miljonit eurot, vahendab Yle.

Mis aga mošees õigupärast toimuma hakkab?
Vastab mošee projekti eestvedaja Pia Jardi: Mošee on palvetamise koht, nii nagu ka kirik, sinna minnakse palvetama. Seal saavad olema meeste ja naiste jaoks eraldi ruumid, aga eesmärk on, et ka naised saaksid näha meeste poole peal esinevat imaami. Mošee on kavas ehitada eraldiseisva hoonena ja sellega koos oleks teenuskeskus, kus võiks olla ujula. Need oleks üks tervik, aga eri hooned. Mošees ei toimu midagi muud kui igapäevased usuga seotud toimetused.

Kes võib sinna minna?
Mošeesse võib tulla kes tahab, uksel ei küsita kelleltki usulist kuuluvust. Mõte on, et seal võiks olla infolett ja koolitatud mošee giidid. Naistel peaks olema peas rätik, kuna nad on mošees jumalat austamas.

Kui palju mošee ehitamine maksab ja kust tuleb raha?
Ainus hinnang põhineb praegu linnavalitsuse ette antud ruutmeetrite arvul. See võib konkursi käigus veel muutuda. Umbkaudne summa on veidi üle saja miljoni euro. Rahastuse pool pole veel paigas, aga selles osalevad mitmed organisatsioonid ja eraisikud, samuti mõned riigid. Terroristlikelt ühendustelt raha vastu ei võeta.

Mošee on planeeritud Hanasaari elektrijaama juurde. Millised on nõuded asukohale?
Meil pole muid nõudmisi kui hea asukoht. Meie arvates peaks mošee asuma kergesti ligipääsetavas kohas ja kesksel kohal. Siis leiavad nii soomlased kui turistid sinna kergesti tee. Nii nagu iga muu organisatsiooniga, tuleb mõelda turvanõuetele. Ma loodan Soome korralduse peale, mistõttu ei usu, et peaks mingeid erilisi turvameetmeid kasutama hakkama.

Milline mošee välja nägema hakkab ja millised on ootused ehitisele?
Seal peaks olema mingisugune minarett (torn- toim.) See ei pea olema mitusada meetrit kõrge, see võib olla sümboolne minarett. Siis peab arvestama palvetamise suunaga ja palvetamisruumi teatud iseärasustega. Maailm on täis erinevaid mošeesid ja siin pole ühtset malli. On mõeldud, et tuleb rahvusvaheline arhitektuurivõistlus. Vajalik on, et see sobituks Soome keskkonda ja oleks mingil määral „wau-arhitektuur”. Selline, mis eristuks.

Kas mošeest on kuulda minareti kutsungit?
Ei usu, et see Soomes läbi läheks. Niipalju võiksime küll paluda, et näiteks reedel võiks olla palvusele kuuldav kutse. Nii nagu kirikukellad helisevad pühapäeviti.

Kuidas mõjutab mošee Soomes elavate moslemite elu?
See mõjutab nende elu, kes pole praegu väga aktiivsed oma palvetamisruumides, kuna need on mõeldud liikmetele. Naised ja lapsed pääsevad kergemini mošeesse, kuna praegu pole reedeti enam palvetamisruumi naistele.

Kas mošees hakatakse tegema usupropagandat ja kas sellega suureneb islami soosing Soomes?
Mingit propagandat loomulikult ei tule, aga islamist räägitakse huvilistele. Nii nagu kirikustki saab usu kohta infot. Ei oska öelda, kas see lisab islami soosingut. Inimesed oskavad asjadel vahet teha ka ilma mošeeta.

Kas mošeest võib kujuneda äärmusislami keskus?
Ei või. Praegused kogukonnad pole ka mingid äärmusislami keskused. Värbamine ei toimu mošeedes, vaid muudes kohtades. Sellised agitaatorid heidetakse välja. Uurimused näitavad samuti, et need pole mošeed, mis radikaliseeruvad. Ehitis ei radikaliseeru, seda teevad inimesed. Meie peame hoolitsema selle eest, et mošees tegutsevad inimesed oleksid avatud ja rahumeelse suuna esindajad.

Kas mošee on mõeldud ainult sunni-moslemitele? Mis šiiadest saab?
Šiiadel on oma mošeed ja meil omad. Kui nemad soovivad ehitada omale samasuguse, siis on see teretulnud. See on sunni-mošee ja imaamid esindavad sunni islamit, aga loomulikult on šiiad oodatud sinna palvetama.

 

 

Allikas: Eestinen.fi
Loe kõiki NordenBladet´i “Soome uudised & info” rubriigi artikleid SIIT