NordenBladet — Ungari, Budapest, 27. november 2017 – Peaminister Jüri Ratas tõstis tänasel kohtumisel Hiina valitsusjuhi Li Keqiangiga esile Eesti raudteeühendused ja võimalused piirkondliku e-kaubanduse jaotuskeskusena. „Ma näen siin selget võitu mõlemale riigile. Eestis kasvaks transiit ning Hiinal avaneks uus tee Põhjala turule,“ ütles Ratas.

Peaminister Ratase hinnangul pakub kõige rohkem võimalusi koostöö Jilini provintsiga, mis on kiiresti arenev rasketööstuse piirkond Kirde-Hiinas. Jilini piirkonnas asuvad teiste seas autotootjate Volvo, VolksWageni ja BMW tehased, mõnevõrra kaugemal Pekingi lähedal Daimleri tehas. „Changchun-Tallinn raudteekoridor avaks Hiina kaupadele tee Põhjala turgudele, aga ka Põhja-Saksamaale ning Peterburi ja Moskva piirkonda, kus paikneb suurem autotööstus. Eestis elavdaks nn Siiditee kaubavedusid näiteks läbi Koidula piiripunkti ja Muuga sadama,“ selgitas Ratas.

Peaministri sõnul räägib Eesti kui kaubaveo sõlmkoha ja jaotuskeskuse kasuks vaba maa olemasolu terminalide rajamiseks, ladusat töökorraldust võimaldav digi-asjaajamine, madal korruptsioon ning kõrge kvalifikatsiooniga tööjõud. „Esimesi vilju Eesti-Hiina koostööst juba näeme Tallinna lähedal asuvas Post11 postipakkide jaotuskeskuses. Praegu omab Hiina-Eesti ühisettevõte umbes 10 protsenti Venemaa e-kaubanduse turust. Esimesed sammud tihedamaks majanduskoostööks on astutud, nüüd tuleb jätkata tööd, sest võimalused on kasutamata,“ toonitas Ratas.

Peaminister Ratas osales koos ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister Urve Paloga 11 Euroopa Liidu liikmesriigi, 5 Lääne-Balkani riigi ja Hiina iga-aastasel nn 16+1 tippkohtumisel, mis sel aastal leidis aset Budapestis. Samal ajal toimus ärifoorum, kus osales Eestist äridelegatsioon eesmärgiga tugevdada Hiinaga äri- ja koostöövõimalusi. Eesti äridelegatsiooni kuulusid Estonia Klaverivabriku, EVR Cargo AS, Pagaripoisid OÜ, Sillamäe Sadama ja Eesti Energia AS esindajad. Ettevõtjate visiiti korraldas Eesti Ettevõtluse Sihtasutus.

Ratas kohtus tippkohtumise ajal eraldi Ungari kolleegi Viktor Orbáni, Serbia valitsusjuhi Ana Brnabici ning Montenegro peaminister Duško Markovi?iga.

Avafoto:  (Riigikantselei/Jürgen Randma)
Allikas: Eesti Riigikogu