NordenBladet — Tallinnas Saku Suurhallis kohtuvad täna ja homme Euroopa Liidu liikmesriikide parlamentide ja Euroopa Parlamendi poliitikud, et kahe päeva jooksul käsitleda Euroopa Liidu tuleviku, digitaalse ühisturu, rände välismõõtme, julgeoleku ja parlamentide rolliga seotud küsimusi.

Istungi juhataja Euroopa Liidu asjade komisjoni esimehe Toomas Vitsuti sõnul on ühise Euroopa kujundamise võti ühine arusaam lahendustest Euroopa ees seisvatele väljakutsetele. „Tähtis on jagada veendumust, et üheskoos tegutsedes läheb kõigil paremini ja kindlaks määrata ühine perspektiiv, kuhu me tahame jõuda,“ ütles Vitsut istungi eel.

Rahvusparlamentide Euroopa Liidu asjade komisjonide täiskogu istungi (COSAC) kahel päeval toimub kokku viis sessiooni. Istungi lõpus on kavas kinnitada seisukohad ning võtta vastu järeldused, mille teksti leiab veebilehelt parleu2017.ee.

Tänane avadebatt keskendub Euroopa Liidu tulevikule ja selles osalevad Eesti Vabariigi President Kersti Kaljulaid, Euroopa Parlamendi põhiseaduskomisjoni esimees Danuta Maria Hübner ja Brexiti pealäbirääkija Michel Barnier, kes annab ülevaate Brexiti läbirääkimisprotsessist.

Teises sessioonis räägitakse, kuidas tuua Euroopa kodanikele lähemale. Parlamentide parimaid praktikaid jagavad Katrin Auel Viini fundamentaaluuringute instituudist, Pieter Omtzigt Madalmaade parlamendi alamkojast ja Kristian Vigenin Bulgaaria Rahvuskogust.

Esimese päeva lõpetab arutelu digitaalsest ühtsest turust ja e-teenuste arengust, kus sõna võtavad Eesti majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi side ja riigi infosüsteemide asekantsler Siim Sikkut, Saksamaa Liidupäeva Euroopa Liidu asjade komisjoni esimees Gunther Krichbaum ja Prantsusmaa Senati Euroopa asjade komisjoni esimees Jean Bizet.

Teisipäeval jätkub istung ülevaatega tõhusa ja jätkusuutliku julgeoleku liidu loomisest, mille annab Euroopa Komisjoni julgeolekuvolinik Julian King.

Rände teemal on kõnelema kutsutud Euroopa Komisjoni rände ja siseasjade peadirektoraadi peadirektori asetäitja rände alal Simon Mordue. Koos Edward Zammit Lewisega Malta Esindajatekojast ja Anne-Mari Virolaineniga Soome parlamendist püüavad nad anda selgitust, kuidas ennetada ja võidelda ebaseadusliku rände vastu.

COSAC täiskogu istungi avab kõnega Riigikogu esimees Eiki Nestor. Istungit juhib Riigikogu Euroopa Liidu asjade komisjoni esimees Toomas Vitsut. Paneeldiskussioone modereerivad komisjoni liikmed Monika Haukanõmm, Kalle Palling, Marianne Mikko ja Jaak Madison. Eesti delegatsiooni kuuluvad veel Tiina Kangro ja Oudekki Loone.

 

Allikas: Eesti Riigikogu