NordenBladet – Öræfajökull, mida oma hävitava mineviku tõttu kutsutakse tihti ka “Tühermaa jääliustik”, on taas elama hakanud pärast 290 aasta pikkust uinumist. Liustik asub Kagu-Islandil ja on osa suurest Vatnajökulli liustikust. Vulkaani purse ei ole ohtlik ainult seetõttu, et hävitab laiaülatuslikult kõik enda ümber, vaid ohtlik on ka kuumus, mis sulatab mäe jäise tipu ning põhjustab suuri üleujutusi, vahendab IceNews.is.

Üleujutus jõuaks rannikuni umbes 20 minutiga, mis on äärmiselt väike aeg piirkonna elanike evakueerimiseks. Piirkonnas elavad mõned talupidajad, arvuliselt umbes 200 inimest, kuid olenevalt aastaajast võib viibida Islandi kaguosas Vatnajökulli rahvuspargi ümbruses regulaarselt ka  2000-3 000 turisti. Öræfajökullil on olnud kaks purset. Aastal 1362 toimus plahvatuslik purse, mis tekitas palju tefrat ning hävitas väikese küla. Ümbruskond, mida hiljem hakati nimetama Öræfi (‘tühi maa’), laastus jää sulamisest tingitud üleujutuse ning tefra tõttu ning jäi 40 aastaks inimtühjaks. Tegu on ühe tugevama teadaoleva vulkaanipurskega. Teine purse 1727–1728 oli palju nõrgem, aga seegi tegi kõvasti laastamistööd.

Kuni juunini sel aastal olid Öræfajökullis toimunud maavärinad haruldased. Sellest ajast alates on maavärinate esinemise sagedus üha kasvanud, murelikud teadlased on kohale toonud rohkem seadmeid vulkaani jälgimiseks. Novembri keskel näitasid seadmed suurenenud geotermilist aktiivsust, mis sulatab jääd.

Hetkel ei ole mingit märki peatsest vulkaanipurustusest ja teadlased leiavad, et enne vulkaanipurset suureneb maavärinate arv, nagu on varem olnud enne Eyjafjallajökulli purset. Purskeni jõudmine võib isegi aastaid aega võtta.

Sellest hoolimata jälgib Islandi meteoroloogiaamet ka Öræfajökullit ning Islandi kodanikukaitseorganid, teadlased ja politsei kiirustavad selle piirkonna evakueerimise kava väljatöötamisega. Töö selles osas käib aktiivselt. Piirkonna lennukood on kollane.

Öræfajökull on jääga kaetud vulkaan Islandi kaguosas Vatnajökulli rahvuspargis. Seda kattev jää on osa Vatnajökullist. Öræfajökull on ka vulkaani katva jäämassi nimi. Öræfajökull on suurim tegevvulkaan riigis ja suuruselt teine Euroopas. Kraatri läbimõõt on 5 km. Vulkaani lõunaosas asub selle kõrgeim tipp Hvannadalshnjúkur, mis on ühtlasi Islandi kõrgeim tipp (2110 m). 500–600 m sügavune kaldeera on jääga täidetud. Kaldeera seintes olevatest aukudest väljub kaheksa väiksemat liustikku.

Avafoto: Öræfajökull (YouTube)