NordenBladet — Euroopa Liidu liikmesriikide parlamentide ja Euroopa Parlamendi poliitikud arutasid täna Tallinnas Euroopa Liidu tuleviku, parlamentide rolli ja digivaldkonnaga seotud teemadel. Arutelu keskmes oli Brexiti mõju Euroopa Liidu tulevikule.

Riigikogu esimees Eiki Nestor ütles istungit avades, et avatud maailm peab avatust kaitsma. „Avatud ühiskonnas peab olema ka avalik võim avatud,“ lausus Nestor. „Parima tulemuse saame siis, kui leiame sobiva vormi esindusdemokraatia ja vabakondade pidevaks koostööks.“

President Kersti Kaljulaid rõhutas oma esinemises, et ühistegevuses peitub jõud. Tema sõnul tuleb ühiselt tegeleda eelkõige teaduse rahastamise, julgeoleku suurendamisega ja regionaalse ühtekuuluvusega. Ta möönis, et seoses Brexitiga vähenevad ka Euroopa Liidu rahalised võimalused, mistõttu tuleb erilist tähelepanu pöörata piiriülestele projektidele.

Brexiti pealäbirääkija Michel Barnier kinnitas, et Euroopa Liidu ja Ühendkuningriigi suhted ei keskendu tulevikus ainult kaubandusele, vaid hõlmavad ka haridust, julgeolekut, suhteid kolmandate riikidega ning arenguabi. „On palju valdkondi, mida saab koos arendada,“ ütles Barnier. „Tulevikus soovime näha Ühendkuningriiki Euroopa Liidu võrdväärse partnerina.“

Barnier sõnul on oluline, et me ei tegeleks ainult Brexiti tagajärgedega, vaid õpiksime sellest kogemusest. Tema hinnangul tuleb vaadata põhjuseid, miks paljud kodanikud on Euroopa Liidust kaugenenud ja ei tunne end selle osana.

Euroopa Liidu tuleviku teemalist arutelu juhtinud Riigikogu Euroopa Liidu asjade komisjoni (ELAK) esimehe Toomas Vitsuti sõnul on tuleviku arutelude puhul tähtis meeles pidada, et meie otsustel on märkimisväärne mõju tulevastele põlvkondadele. „Seetõttu ei tohiks me ka reformida radikaalselt midagi, mis pole katki,“ ütles Vitsut. „Fookuses on vaja hoida ühisturg ja Euroopa Liidu põhivabadused, samuti tuleb suurendada sotsiaalset mõõdet.“

Paneelis, kus räägiti Euroopa Liidu teemade kodanikele lähemale toomisest jäi arutelu juhtinud ELAKi liikme Monika Haukanõmme sõnul kõlama, et aruteludokumendid peaksid olema avalikud juba enne kui ideed eelnõudeks vormuvad ning kasutada tuleb lihtsat ja selget keelt, et inimesed mõistaksid ja neil tekiks isiklik suhe teemaga.

Digiteemade paneeli juhtinud ELAKi liikme Kalle Pallingu sõnul ei saa me tehnoloogiat süüdistada liiga kiires arengus, vaid ainult ennast selle aeglases kasutusele võtmises.

Homme jätkuval istungil on esmalt arutelude keskmes jätkusuutliku julgeoleku liidu loomine, kus ettekande teeb Euroopa Komisjoni julgeolekuvolinik Julian King. Arutelu juhib EALKi liige Marianne Mikko.

Euroopa Komisjoni rände ja siseasjade peadirektoraadi peadirektori asetäitja rände alal Simon Mordue koos Edward Zammit Lewisega Malta Esindajatekojast ja Anne-Mari Virolaineniga Soome parlamendist räägivad, kuidas ennetada ja võidelda ebaseadusliku rände vastu. Arutelu modereerib Jaak Madison. Eesti delegatsiooni kuuluvad veel Tiina Kangro ja Oudekki Loone.

Istungi programmi leiab ja otseülekannet saab jälgida parleu2017.ee veebilehelt.

Allikas: Eesti Riigikogu