NordenBladet — Väliskomisjoni aseesimees Keit Pentus-Rosimannus keskendus Brüsselis toimuval Euroopa Parlamendi välisasjade komisjoni istungil peetud ettekandes Lääne-Balkani Euroopa integratsiooni teemadele.

“Eesti eesistumise üks prioriteete on olnud turvaline Euroopa Liit ja seda pole võimalik ette kujutada ilma stabiilse ja turvalise Lääne-Balkanita,“ ütles Pentus-Rosimannus. „Olgu see migratsioonikriis, võitlus äärmusluse ja terrorismi ohuga – Lääne-Balkani roll ja koostöö on siin oluline.“

Pentus-Rosimannus ütles sõnavõtus rahvusparlamentide esindajatele, et ehkki Euroopa Liidul jagub sisemisi tegelemist nõudvaid muresid, peab tähelepanu jaguma ka naabritele ja laienemispoliitikale. „Riikidel, kes näevad oma tulevikku euroopalikuna, demokraatliku õigusriigina ja kes on valmis täitma tingimusi, mis Euroopa Liiduga liitumiseks vajalikud on, peab olema liitumisperspektiiv,“ ütles Pentus-Rosimannus.

Väliskomisjoni aseesimehe sõnul on Euroopa Liidu perspektiiv regioonis oluline, aga iga riiki tuleb käsitleda eraldi ja vastavalt nende edasiliikumisele reformide läbiviimisel. „Eesti eesistumise ajal oleme edasi liikunud Montenegro ja ka Serbiaga. Aga ka arengud endises Jugoslaavia Makedoonia Vabariigis on olnud head, sama saab öelda Albaania kohta,“ ütles ta.

Pentus-Rosimannus möönis, et vajalike reformide läbiviimise protsess võib küll olla mõnikord ja mõne riigi puhul aeglane, aga isegi aeglane edasi liikumine viib eesmärgile lähemale. „Kuna olukord Lääne-Balkanil on endiselt habras ja kuskile pole kadunud Kremli jõuline propagandategevus, on nõudlikult positiivsete, signaalide andmine Euroopa Liidu poolt hea meelsuse ja reformitempo hoidmise jaoks kindlasti oluline. Seda oleme Eesti eesistumise ajal ka meie parlamendi poolt teinud,” rääkis Pentus-Rosimannus.

Pentus-Rosimannus esines  ka Euroopa Parlamendi arengukomisjoni kestva arengu  eesmärkide teemalisel istungil.

 

Allikas: Eesti Riigikogu