NordenBladet — Soome osaleb sellel nädalal ülisalajasel NATO õppusel, mille kohta ei tohi Soome esindajad praegu veel mingit infot välja anda. Tegemist on NATO kriisiõppusega Naton Crisis Management Exercise 17 (CMX), milles osalevad Soome välis- ja kaitseministeerium, peastaap ja Soome esindus NATO juures Brüsselis, vahendab Ilta-Sanomat.

Õppus toimub 4-11. oktoobril. Soome poolt koordineerib õppusel osalemist välisministeerium, aga õppuse kohta ei tohi ministeerium täpsemat infot välja anda.

Teadaolevalt näeb õppuse stsenaarium ette, et üks NATO liikmesmaa kutsub partnereid konsultatsioonidele artikkel 4 järgi, kus tunneb end ohustatuna. Õppuse käigus käivitub ka artikkel 5, mille kohaselt võivad liikmesmaad anda teistele sõjalist abi.

SMX on iga-aastane planeerimisharjutus, mis toimub otsustustasandil ja kus ei osale kaitseväe üksusi. Õppuse käigus tegeletakse ka hübriidohtudega. Õppusel osalevad lisaks NATO liikmesmaadele ja Soomele veel Rootsi ja Euroopa Liit. Partnerid osalevad õppusel NATO kutsel.

Soome kutsuti SMX õppusele esimest korda 1998. aastal. Tänavu osaleb Soome õppusel partnerina üheksandat korda. Soome ja Rootsi puhul artikkel 5 ei kehti, kuna tegemist pole NATO liikmesmaadega.

 

 

Allikas: Eestinen.fi
Loe kõiki NordenBladet´i “Soome uudised & info” rubriigi artikleid SIIT