Gossip.ee lugeja küsib: “Tere. Mulle soovitati sellist asja nagu psühhoteraapia, kui räääkisin aristiga oma suhtest ning probleemidest. Pole sellesse erilist usku ja kui aus olla, siis tegelikult ma ei saanud päris täpselt aru, mida see endast kujutab ka. Kas laman diivanil ja pean oma elust rääkima? Ise olen kuulnud värviteraapiast ja hobuteraapiast.”

Vastab psühholoog:

Tere, Filmide põhjal võib tõesti järeldada nagu tähendaks teraapia vaid diivanil lamamist ja suvaliste eluhetkede meenutamist. See on iseloomulik psühhoanalüütilisele suunale. Teoreetilise suunitluse põhjal võib eristada veel käitumuslikku teraapiat, kognitiivset teraapiat, eksistentsiaalset-elamuslikku ning süsteemset teraapiat.

Vormi põhjal võib teraapiad jagada individuaalseks, grupi-, pere- ja paariteraapiaks. Kui teraapia soovitajaks oli arst, siis võib tema valikut usaldada. Psühhoteraapiat võib vaadelda koostööna, milles väljaõpet omav isik kasutab teadlikult ja sihipäraselt psühholoogilisi vahendeid aitamaks patsiendil mõista ja muuta emotsioone, tunnetust ja käitumist. Teraapia tulemusena peaks inimene saavutama suurema autonoomia ning tulema oma eluga paremini toime.

Mis on kõige üldisemad asjad, mis patsiendiga teraapia käigus toimuvad?
Inimene õpib ennast ja oma probleeme teisiti nägema. Tekib lootus ning vaade tulevikule muutub. Õpitakse paremini tundma oma emotsioone ning neid ka paremini taluma. Omandatakse uusi käitumisviise ja kasvab eneseefektiivsuse tunne.

Head terapeutilist suhet soovides,
Maris

 

Psühholoogile saab esitada küsimusi aadressil maris@gossip.ee, märksõnaga “psühholoog”