NordenBladet — Soome teadlased on leiutanud viisi, kuidas elektrist ja õhust inimestele toitu toota. See avastus tõotab kaotada paljude inimeste näljamure. Tegemist on Lappeenranta ülikooli ja tehnoloogia uurimiskeskuse VTT ühisprojektiga, mille käigus õpiti kasvatama üherakseid mikroobe, mis sisaldavad 50 protsendi ulatuses valku. Avastuse abil on võimalik toitu toota ükskõik millest, kui on olemas piisavat energiat, näiteks päikse näol, vahendab Helsingin Sanomat.

Tegemist on samalaadse mikroobidest toodetud toiduga nagu Quorn, mida müüakse ka Soomes. Erinevus võrreldes varasemaga on see, et uus meetod ei nõua mikroobide toitmist suhkruga nagu seda varem on tehtud. Mikroobid tarvitavad toiduks ainult vesinikku ja süsihappegaasi, mida saadakse õhust.

Vesinik saadakse õhus sisalduvast veest. Veest vesiniku eraldamiseks vajatakse elektrit. Ent elektergi saadakse õhust, kui kasutada päiksepaneele või tuulikuid. See tähendab, et toitu on võimalik toota ükskõik millest, kui on olemas õhku ja taastuvat energiat.

Tulevikus pole maamajanduses enam maad vaja, kommenteeris avastust Lappeenranta ülikooli professor Jero Ahola. Lahendus võib kaotada maailmast toidumure. Lahendus ei sõltu ilmast, mistõttu aitab see korvata kliimamuutuse riske.

Lisaks vesinikule ja süsihappegaasile on vaja veel mõningaid aineid, millest mikroobid koosnevad, näiteks lämmastik. Seda saab samuti õhust. Lisaks on vaja veel väikses koguses mikroelemente nagu fosfor, väävel, kaalium, mangaan ja kaltsium. Neid aineid kasutatakse põllumajanduses väetisena.

Praeguseks on teadlased tootnud ainult purgitäie mikroobe. Järgmine samm on mikroobidest toidu tootmine. Seade võiks toota päevas 5 kilo mikroobe, millest saab 2,5 kilo toitu. Kogu tehnoloogia algusest lõpuni võiks valmis saada 5-10 aasta pärast.

Selline lahendus pole päris uus, seda on uuritud juba 1960ndatel aastatel. Nii USA kui NSV Liit otsisid võimalusi toidu tootmiseks kosmoses süsihappegaasist. Need uuringud jäid aga pooleli.

Teadaolevalt pole maailmas ühtegi teist teadlast, kes selle asjaga praegu tegeleks. Teadlased on enda toodetud toitu juba maitsnud ja see oli täiesti maitsetu.

 

Allikas: Eestinen.fi
Loe kõiki NordenBladet´i “Soome uudised & info” rubriigi artikleid SIIT