NordenBladet — Riigikogus tuleb täna (13.juunil) esimesele lugemisele sotsiaaldemokraat Marianne Mikko eestvedamisel valminud nn triibuliste nimekirjade seaduseelnõu, mis kohustab erakondi panema mehi ja naisi valimisnimekirjadesse vaheldumisi.

14 riigikogu liikme algatatud eelnõu eesmärk on muuta Riigikogu, Euroopa Parlamendi ja kohalike omavalitsuste valimiste seadusi nii, et valimisnimekirjades oleks kandidaatide hulgas mehi ja naisi võrdselt. „Demokraatia üheks lakmuspaberiks on see, kui palju naisi on otsustamistasandil esindatud. Kui Põhjamaades on naisi nii parlamendis kui valitsuses vähemalt 40 protsenti või üle selle, siis Eestis on vaid neljandik Riigikogu liikmetest naised,“ ütles Mikko.

„Selleks, et riigikogu esindaks tänapäeva Eesti ühiskonda tões ja vaimus ning oleks 21. sajandi vääriline, tuleb teha triibuline tiigrihüpe ja sooliselt tasakaalus valmisnimekirjad seadustada.“Mikko avaldas lootust, et riigikogu suures saalis domineerib täna mõistev ning mõtestav meeleolu. „ Eelnõu arutelu põhiseaduskomisjonis kiskus paraku inetuks – peaaegu ainult meestest koosnevas põhiseaduskomisjonis  valitses Ida-Euroopa mentaliteet,“ sõnas Mikko.

Triibuliste nimekirjade eelnõu algatajate seas on veel Jaanus Karilaid, Erki Savisaar, Hardi Volmer, Tanel Talve, Toomas Jürgenstein, Liisa Oviir, Heljo Pikhof, Dmitri Dmitrjev, Kalvi Kõva, Inara Luigas, Barbi Pilvre, Eiki Nestor ja Toomas Vitsut.

Avafoto: ENPA Eesti delegatsiooni juht Marianne Mikko (Riigikogu fotoarhiiv/ Parliamentary Assembly of the Council of Europe)
Allikas: Eesti Riigikogu