NordenBladet — 24.-27. aprillil toimub Tartus Dorpati konverentsikeskuses funktsionaalsete materjalide ja nanotehnoloogia alane rahvusvaheline konverents FM&NT-2017. 150 teadlast 20 riigist üle kogu maailma kogunevad, et vahetada mõtteid teadusmaailmas tuntud korüfeedega ja saada osa värsketest ideedest ning uutest arengutest materjaliteaduse, keemia, füüsika, nanotehnoloogia ja kestliku energeetika vallas.

Korralduskomitee esimehe prof Ergo Nõmmiste sõnul on tänavuse konverentsi üks olulisemaid fookuseid suurte uurimiskeskuste võimaluste tutvustamine. „Sünkrotronkiirguse ja neutronallikad on muutunud laialt kättesaadavaks väga laiale ringkonnale teadlastele bioloogiast materjaliteaduseni, aidates nende igapäevases töös edendada nii alusteaduseid kui ka rakenduslikke uuringuid. Koostöös Soome ülikoolidega on Tartu ülikooli füüsika instituudi teadlastel valminud FinEstBeaMS kiirkanal MAX-IV kogujaringile Lundis, mis on väga sobilik nanomaterjalide uurimiseks. Samuti panustavad TÜ keemia ja füüsika instituudi teadlased samas linnas paikneva Euroopa Neutronallika (ESS) ehitusse,“ rääkis Nõmmiste.

Konverentsile kutsutud esinejate hulgas on prof Subhash C. Singhal Pacific Northwest National Laboratooriumist USA-st, kes on ülemaailmselt tuntud korüfee tahkeoksiid kütuseelementide uurimisel ja rakendamisel igapäevaelus. TÜ prof Enn Lust annab ülevaate rahvusvahelisele turule jõudnud energiasalvestite ja muundurite uuringute ja rakenduste edusammudest Eestis. Prof van der Zandt Hollandist Delfti Tehnoloogia ülikoolist avab grafeeni kui tuleviku materjali võimalusi Euroopa Liidu „Grafeen Flagship“ programmi raames, kus ka TÜ füüsika instituudi teadlastel on vastutusrikas osa täita. Laiemalt käsitletakse optiliste materjalide erinevate kasutusvõimaluste uuringuid. Prof Ru-Shi Liu annab ülevaate kvantpunktidel põhinevate displeide valgustusest, mis on kasutusel uue põlvkonna telerites.

„Oleme konverentsile kaasanud nii meie kui ka Läti ja Leedu noorteadlaste paremiku. Neile on see suurpärane võimalus esitada oma uurimistulemusi üksteisele, aga samuti arutleda kodus, oma ülikoolis, maailmas tunnustatud teadlastega saadud tulemuste ja tulevikuprobleemide lahendamise üle,“ märgib TÜ teadusprorektor Marco Kirm.

FM&NT-„Functional materials and nanotechnologies“ konverentsid said alguse 2006. aastal, mil Läti teadlaste juhtimisel toimus esimene konverentsi Riias. Kümnendiga on sellest kujunenud märkimisväärne teadussündmus Läänemere regioonis, mida oodatakse nii Eestis kui mujal üle kogu maailma. Osavõtjad hindavad konverentsi avarat temaatikat ning interdistsiplinaarsust, fundamentaaluuringute käsitlemist koos rakenduslikkusega ja mõnusat sõbralikku õhkkonda, mis aitab kaasa eri riikide teadlaste ja nende tegevuse edasisele võrgustumisele nii rahvusvaheliselt tuntud esinejate kui ka noorte alustavate teadlaste hulgas.

Konverentsi toimumist toetavad EAS ja TÜ ASTRA projekt „PER ASPERA AD ASTRA“.
Täpsem info on leitav konverentsi koduleheküljelt.

Allikas: Eesti Teadusinfosüsteem
Loe kõiki NordenBladet´i “Eesti uudised & info” rubriigi artikleid SIIT