NordenBladet — Sotsiaalkaitseminister Kaia Iva kohtus täna, 2. mail Brüsselis Euroopa Komisjoni tööhõive, sotsiaalküsimuste ja sotsiaalse kaasamise peadirektoraadi peadirektor Michel Servoziga, et arutada sotsiaalpoliitika eesmärke Eesti Euroopa Liidu Nõukogu eesistumise ajal.           

Kaia Iva tõstis kohtumisel esile Euroopa Liidu sotsiaalkindlustuse koordinatsioonimääruse eelnõu, mille muudatused puudutavad eelkõige töötushüvitisi, pikaajalist hooldust, lähetatud töötajaid, perehüvitisi ning võrdset kohtlemist toetuste maksmisel. „Sotsiaalkindlustuse koordinatsioonimäärus on Eesti eesistumise üks prioriteete, kuna Eesti peab isikute vaba liikumist tervikuna väga oluliseks ja meie jaoks on tähtis, et vaba liikumise õigust kasutanud inimesele on lihtsasti arusaadav, millised on tema õigused ja milline riik vastutab talle hüvitiste maksmise eest. Eestil on plaanis eesistumise ajal keskenduda pikaajalise hoolduse ja perehüvitiste peatükkidele,“ ütles Kaia Iva.

Sotsiaalkaitseminister kohtub täna Brüsselis ka Taani Euroopa Parlamendi liige Morten Løkkegaardi ja Prantsuse Euroopa Parlamendi liige Guillaume Balasiga ning homme Malta Euroopa Parlamendi liige David Casaga, kus arutatakse nii Euroopa Liidu sotsiaalkindlustuse koordinatsioonimäärust, ligipääsetavuse direktiivi kui Euroopa sotsiaalõiguste sambaga seotud küsimusi.

„Eesti peab ELi Nõukogu eesistumise ajal oluliseks keskenduda ka ligipääsetavuse direktiivile, mis on puuetega inimeste õiguste vaatest väga oluline. Samuti on eelnõu oluline kaupade ja teenuste piiriülese liikumise paremaks tagamiseks, sest infotehnoloogia sektor on tuleviku vaatest just see valdkond, mis võimaldab palju häid lahendusi puuetega inimeste osaluse suurendamiseks ühiskonnaelus,“ lisas minister Iva.

Euroopa Komisjon avaldas 26. aprillil Euroopa sotsiaalõiguste samba raames töö ja pereelu ühitamise paketi, mis sisaldas ka uut töö ja pereelu ühitamise direktiivi. Samuti avaldati samal päeval Euroopa Liidu tuleviku debati raames sotsiaalmõõtme mõttepaber, milles Euroopa Komisjon pakub välja erinevaid lähenemisi edasiminekuks sotsiaalpoliitikas. Kahepoolsetel kohtumistel arutati muude teemade hulgas ka Euroopa Parlamendi ja Euroopa Komisjoni ootusi Eesti eesistumisele nendel teemadel.

Täna ja homme osaleb sotsiaalkaitseminister Kaia Iva Vabariigi Valitsuse visiidil Brüsselis, kus kohtutakse Euroopa Komisjoni ning Euroopa Parlamendi liikmetega.

 

Allikas: Sotsiaalministeerium
Loe kõiki NordenBladet´i “Eesti uudised & info” rubriigi artikleid SIIT