NordenBladet – Praegu aprillis on õige aeg kasemahla koguda! Kasemahl on hea kevadiseks organismi puhastuskuuriks ning aitab organismi turgutada. Kasemahl viib kehast välja mittevajaliku ja samas sisaldab vitamiine ja mineraalaineid, mis annavad uut jõudu ja energiat.

Mis on see kasemahl õieti on?
Kasemahl on vesi, mille kasejuured maapinnast imevad, piki tüve üles rõhuvad ja milles eelmisel suvel talletatud varuained lahusena või uuteks aineteks kombineerituna üles okstesse (pungadeni) jõuavad. Selleks, et pungadest kasvaksid lehed. Mahla lastes juhib inimene osa voolust kõrvale. Erinevad puud annavad pisut erineva magususega mahla.

Mida kasemahl sisaldab?
vett, glükoosi, fruktoosi, vitamiine (C, PP, karotiin), taimseid hormoone, saponiine, suhkruid, õunhapet, valku, rauda, fosforit, kaltsiumi, kaaliumi, magneesiumi, tsinki, aroomaineid. Kasemahlas sisalduvad taimsed mikroelemendid on inimorganismile kergesti omastatavad, meie keha suudab seal leiduva kiiresti ja tõhusalt ära kasutada.

Rahvaravis teatakse kasemahla kui head neerude töö korrastajat. Kevadisi mahlakuure soovitatakse reuma, podagra ja lihaspinge korral. Rahvameditsiinis on kasemahlast leitud abi paljude hädade vastu:
• võitleb väsimuse ja stressiga
• värskendav toime, peletab näljatunnet
• leevendab peavalu
• väljutab liigseid sooli ja ergutab neerude tööd
• leevendab turseid, podagrat ja reumat
• parandab vereloomet
• kiirendab ainevahetust ja lahustab tselluliiti

Ettevaatust neeru- ja põiekivide puhul!
Mahlajoomist tuleks alustada väikestest kogustest, mitte üle ühe klaasi korraga, sest kasemahl sisaldab aineid, mille toimel lahustuvad fosfaat- ja karbonaatsooladest tekkinud kivid ja organismis võib tekkida liiga äge reaktsioon.

Kasemahl on ka tõhus kosmeetiline vahend: sellega nägu pestes muutub nahk pehmemaks ja heledamaks, juukseid loputades – eriti kui lisada mahlale paar tilka äädikat – muutuvad need siidiseks.

Säilitamine
Tähtis on mahla säilitada külmas ja pimedas. Valguse toimel muutub mahl kiiresti häguseks. Külmikus seisab pea nädala jagu värskena. Kask jookseb mahla kõigest paar nädalat, aga mahlaravi on aga soovitatav kauem teha.  Kasemahla võib ka sügavkülmutada.


Fotod: OHMYGOSSIP/Helena-Reet Ennet