NordenBladet — Paljud peavad dieeti, kuna soovivad saledamad välja näha. Dieeti pidama asudes võiksid tutvuda allolevate ohumärkidega, kuna väga lihtne on jõuda faasi, kus teed organismile pigem liiga, vahendab Women´s Health.

Siin on märgid sellest, kust tunned ära, et dieedist on pigem kahju, kui kasu.

Energiatase on väga madal
“See on märk sellest, et päevane kaloraaž on liiga madal. Sul ei ole “kütust”, mistõttu oled koguaeg väsinud,” ütleb toitumisspetsialist Nancy Clark. Naised vajavad enamasti vähemalt 1200-1400 kalorit päevas, säilitamaks terve ainevahetusfunktsioon. Olgu öeldud, et enamus naised vajavad sellest siiski suuremat kaloritemäära.

Mõtled kogu aeg toidule
Kui jälgid koguaeg kalorite tarbimist ja see muutub ahistavaks, oled ilmselgelt ebatervislikult obsessiivne. Kaalulangetus peaks olema elustiil, mitte kinnisidee.

Oled toidukavast välja jätnud kindla toidurühma
Süsivesikute või mõne muu eemaldamine toidukavast aitab kalorite lugemist kergendada. Probleem on aga selles, et näiteks mõned toitained (nt liitsüsivesinikud) sisaldavad organismile olulisi vitamiine (nt B-vitamiin) ja sa jääd neist ilma. Vitamiini puudujääk põhjustab räsitust ja meeleolu lööb kõikuma.

Sa ei saa magada
Pidevalt korisev kõht ei lase sul unne jääda. Liiga äärmuslikust dieedist puuduvad ilmselt ka sellised toitained, mis aitavad uinumisele kaasa ning seetõttu muudkui vähkred ja vähkred.

Muutud ebasotsiaalseks
Tervislik kaalulangetus protsess on selline, kus saad igas olukorras midagi välja mõelda – oled siis kas kodus üksinda, väljas sõpradega söömas või peole minemas. Buffee hulgast saab alati valida tervislikuma variandi. Kui keeldud üldse väljas käimast, sest toitumisega läheb raskeks, on ilmselgelt tegemist probleemiga.

Pidev meeleolu muutus
Kuigi söögiisuga on momendil kõik korras, teeb vähene kaloritemäär aju kemikaalidele ikkagi liiga, mis omakorda tekitavad masendunud, mures ja närvis olekut.

Avafoto: OHMYGOSSIP/ Marju Rõmmel