OHMYGOSSIP — Kodus luurab pea iga nurga taga tolm – me lihtsalt ei märka seda. Niipea kui tuba tuulutame, hakkab ka tolm liikuma.  Koduspetsialist Anni Rossin annab häid nõuandeid kuidas kodu lihtsate nippidega puhas hoida.

Loetleme üles populaarseimad pinnad, mis koguvad tolmu ja kuidas saaks olukorda paremaks muuta.

Voodipesu ja kodutekstiil
Kodutekstiil kogub endasse enim tolmu ja sellest saab kenasti aru, kui natukene tekki või lina valguse käes raputada. Kui soovid, et tekid, voodipesud ei oleks enam nii vastuvõtlikud tolmule, triikige neid, sest kuumus sulgeb tekstiilikiud.

Raamaturiiul
Iganädalaste koristuste käigus kipub raamaturiiulilt tolmuvõtmine ununema. Riiul tasub siiski korra nädalas puhtaks tõmmata ja ka raamatud oleks mõistlik tolmuimejaga kergelt üle käia.

Ribikardinad ja rulood
Ribikardinaid ja ruloosid ei pühita väga tihti. Neid soovitatakse puhastada samal ajal, kui pestakse aknad. Ruloode puhul pea meeles puhastada niiske lapiga, sest liigne vesi võib aknakatte rikkuda. Ribikardinaid oleks soovitatav puhastada mikrokiust lapiga.

Akna- ja pildiraamid, põrandaliistud
Tavaliselt ei tulda selle peale, et pühkida tolm akna-ja fotoraamidelt kuid üldiselt leidub seal väga palju tolmu. Raamide puhastamiseks sobib niiske lapp. Põrandaliistude puhastamine võib tegelikult isegi lõbus olla. Nimelt, kui on kogunenud palju paaritud sokke, siis nüüd on hea võimalus neid ära kasutada – tõmba sokk jalga ja vea jalaga liistud puhtaks. Boonuseks on tänulik selg, sest kummardada pole vaja.

Valgustid
Kui lamp on valmistatud plastikust, jääb sinna hõlpsalt tolm pidama. Lampe soovitatakse puhastada kergelt niiske lapiga. Kristall-lühtrile jääb samuti palju tolmu ja selle saab kerge vaevaga puhtaks, kui panna kätte puuvillane kinnas ja kõik osad ükshaaval läbi käia. Lampe puhasta siis, kui lüliti on väljas.

Kodumasinad
Kõik elektriseadmed koguvad palju tolmu. Pea meeles puhastada ka juhtmed, mis mööda maad asetsevad.

Toataimed
Pühi suurte lehtedega taim lapiga puhtaks või vii üldse vannituppa dušhi alla. Pea meeles, et taim oleks tuppa tagasituues korralikult kuivanud.

Radiaatorid
Radiaatorite pealsed ja vahed tasub aegajalt puhtaks tõmmata tolmuimejaga.

Vaibad
Tolmuimejast ei pruugi piisata, et tolm täielikult ära saada. Vii vaip õue tuulduma ning klopi nagu vanadel headel aegadel.

Avafoto: OHMYGOSSIP/ Marju Rõmmel