OHMYGOSSIP — Ajal, mil Eestis mängufilmitootmine oli praktiliselt lakkamas ja kodumaiste produtsentide ning levitajate oskus vabas maailmas oma asju ajada oli alles omandamisel, kujunes “Tallinn pimeduses” paljudes riikides ainsaks Eesti filmindust tutvustavaks teoseks ning seda mitte üksnes Soomes, USAs ja Inglismaal.

Ameerikas filmihariduse saanud Ilkka Järvilaturile oli “Tallinn pimeduses” teine mängufilm. Eestis juhtus 90ndatel väga imelikkke asju ja nii küpseski Ameerika ja Soome filmirahastajatel ning –loojatel plaan teha siin üks must komöödia. Neo noir b-kategooria film sellest, kuidas Eesti maffia otsustab pihta panna ei rohkem ega vähem kui kõik Eesti Vabariigi kulla, mis Lääne pankadest taas iseseisvaks saanud riiki tagasi tuuakse.

Eestist kaasatakse tootjana Exitfilm ja Peeter Urbla, meeskonnas löövad kaasa Rein Kotov, Toomas Hõrak, Piret Tibbo, Artur Talvik. Näitlejatena kutsutakse kaamera ette Tõnu Kark, Peeter Oja, Ain Lutsepp, Väino Laes, Enn Klooren, Salme Reek jt. Oma viimase filmirolli esitab kurjategijate kuningana Jüri Järvet, peaosas aga alustab oma ekraanikarjääri Ivo Uukkivi.

Film on algusest lõpuni eestikeelne ja nii jooksis ta igal pool, kus seda näidati, esialgse ingliskeelse pealkirjaga “Darkness in Tallinn” (hilisemas levis sai pealkirjaks “City Unplugged”). “Tallinn pimeduses” on 1990. aastatel üks väheseid eestikeelseid filme, mis on leidnud arvustamist ka maailma olulisemates filmiajakirjades.