OHMYGOSSIP —  Ida-Tallinna keskhaigla pulmonoloogia- ja spirograafiaõde Eike Thayer selgitab, milline on pulmonoloogiaõe roll astma- ja KOKi-patsiendi nõustamises?

“Pulmonoloogiaõe roll on aidata patsiendil toime tulla oma kroonilise kopsuhaigusega, nagu astma ja KOK. Patsiendil peab olema selleks piisavalt teadmisi, et oma enesetunnet jälgides, haigussümptomeid ennetades ja mõistes ning ohumärke tundes teada, kuidas end aidata ning millisel juhul pöörduda abi saamiseks (pere)arsti poole või erakorralise meditsiini osakonda. Tähtis on ka patsiendi lähedaste ja pereliikmete koolitamine, räägib Eike Thayer Kliinik.ee´le. “Kroonilise kopsuhaiguse ravi peab olema järjepidev ja kontrollitud (s.t kontrolli all). Patsient peab olema koolitatud oma haiguse ning ravi põhimõtete osas ning motiveeritud järgima arsti määratud raviplaani. Kuna raviks on tänapäeval enamasti inhaleeritavad preparaadid, siis on määrava tähtsusega patsiendi koolitamine inhalaatorite käsitsemise ja õige inhalatsioonitehnika osas.”

Seda, millal on patsiendil vaja pöörduda pulmonoloogiaõe vastuvõtule ja milliste teemadega astma- ja KOKi-patsiendid enim pulmonoloogiaõe abi vajavad loe juba refereeritud artikli täistekstist Kliinik.ee kodulehelt.

 

Loe kõiki OHMYGOSSIP´i “Tervis, Keha & Vaimsus” uudiseid SIIT