OHMYGOSSIP – Maaelu Edendamise SA hakkab jaanuaris kalandusettevõtjatele Euroopa merendus- ja kalandusfondi (EMKF) vahenditest laene väljastama.

Kala töötlemisega alustavatele või tegelevatele mikro- ja väikeettevõtetele antakse kasvulaenu, mis on ühele taotlejale vahemikus 10 000-100 000 eurot ja laenuperioodi pikkus kuni viis aastat, kirjutab Saarte Hääl. Kalatöötlemise ettevõtetele antakse pikaajalist investeerimislaenu, mille suurus on ühele taotlejale vahemikus 100 000-500 000 eurot ja laenuperioodi pikkus kuni 15 aastat.

Maaelu Edendamise Sihtasutuse (asutatud 1993. aastal) eesmärk on toetada ja elavdada Eesti maapiirkonna ettevõtlust, luues paremaid võimalusi kapitalile ligipääsuks ning tõsta maaettevõtluse konkurentsivõimet.

Lisaks seisab mes.ee pressiteates, et Maaeluministeerium ja Maaelu Edendamise SA sõlmisid lepingu, mille järgi hakkab sihtasutus ettevõtjatele väljastama laene ja tagatisi Eesti maaelu arengukava 2014-2020 vahenditest kokku 36 miljoni euro ulatuses. Lepinguga volitatakse sihtasutust Eesti maaelu arengukava 2014-2020 vahenditest välja andma laene ja tagatisi põllumajandus-, toidutööstus- ja maapiirkonna ettevõtjatele. Koos Eesti riigieelarvest tuleva osalusega on rahastamisvahendi maht 36 miljonit eurot.

„Rahastamisvahendi toel parandab toidusektori ja maapiirkonna ettevõtjate juurdepääs kapitalile. See võimaldab teha olulisi investeeringuid, mille rahastamiseks on raske turult vahendeid leida,“ ütles maaeluminister Urmas Kruuse.  „Piiratud vahendite tingimustes saab rahastamisvahendi kaudu rahastada rohkem  projekte, sest väljaantud raha laekub fondi tagasi ja jääb samal eesmärgil ringlusesse,“ lisas minister.

Ministri sõnul on rahastamisvahendi raames plaanis kolm finantstoodet: mikro- ja väikeettevõtete kasvulaen, pikaajaline investeerimislaen ning tootjarühmade ja alustava noortalunikust mikroettevõtja tagatis, millest esmajärjekorras avanevad kasvu- ja investeerimislaen.

Maaelu Edendamise SA juhatuse liikme Madis Reinupi sõnul võimaldab rahastamisvahend sihtasutusel olulisel määral täiendada ettevõtjatele pakutavate finantstoodete valikut. „Ühelt poolt arvestab see maapiirkondade ettevõtjate spetsiifilisi vajadusi ning teisalt aitab investeerimiseks kaasata rahalisi vahendeid ka pangandussektorist,“ ütles Reinup.

Lisainfo ja taotlusvormid uute laenutoodete kohta leiab sihtasutuse veebilehelt www.mes.ee. Sihtasutus alustab laenutaotluste vastuvõttu 8. veebruaril 2016 ja taotlusi saab esitada kuni vahendite ammendumiseni.

Eesti maaelu arengukava 2014–2020 on Euroopa Maaelu Arengu Põllumajandusfondist ja Eesti riigieelarvest rahastatav programm, mille raames toetatakse põllumajanduse ja maaelu arengut kokku ligi ühe miljardi euroga. Uus maaelu arengukava keskendub viiele valdkonnale – teadmussiire, konkurentsivõime, toidutarneahel, keskkond ning maaettevõtlus ja kohalik algatus.