OHMYGOSSIP —Türil tehti kokkuvõtteid poolteist aastat kestnud Kesk-Eesti rahvamuusika arendusprogrammist, millega otsiti üles külapillimehed ja korraldati neile koolitusi.

Kirjandusmuuseumi rahvaluule arhiivi talletatud pillilugude põhjal anti välja Kesk-Eesti pillilugude vihik ja ligi 150 pillilugu on nüüd leitavad ka internetist.

Kesk-Eesti rahvamuusika arendusprogrammi vedajad püüdsid esmalt selgeks saada, mis üldse iseloomustab Kesk-Eesti kultuuriruumi.

“Edasi hakkasime me süstemaatiliselt kokku kutsuma rahvamuusikuid. Ehk siis selliseid koolitusi korraldama, kus me kuulmise teel õpetasime pillimängu,” rääkis Kesk-Eesti rahvamuusika arendusprogrammi juht Lili Välimäe.

Samal ajal uuriti arhiividest, milliseid üleskirjutusi on üldse viidud Kesk-Eesti pillilugude kohta arhiividesse. Valmis Kesk-Eesti pillilugude vihik, millesse koondati 21 pillilugu kaheksalt külapillimehelt. Enamik pillilugudest noodistati kuulmise järgi.

Kesk-Eesti pillilugude noodistaja Tiina Kivimäe ütles, et tänapäeva muusikakoolide süsteem on selline, et lapsed pilli õpivad toredasti, aga nad on minetanud mälu järgi mängimise võime. Nad on harjunud noodist mängima.

Kirjandusmuuseumi rahvaluule abiga koondati ligi 150 Kesk-Eestist kogutud pillilugu Kivikese kogukonnaportaali, selle varamuga võib nüüd igaüks tutvust teha.

 

Allikas: menu.err.ee
Loe kõiki OHMYGOSSIP´i seltskonnauudiseid SIIT