OHMYGOSSIP —Aasta tagasi asutatud Eesti Pillifond esitles 5. detsembril kuut haruldast instrumenti, mis tänu erinevate asutuste ja investorite koostööle on jõudnud Eestisse. Pillide koguväärtus on 800 000 eurot. Pille hakkavad rentima eesti muusikud, kes valitakse välja konkursi korras.

Maailmas on vaid ligi 7000 ajaloolist sertifitseeritud keelpilli, mille hinnad võivad ulatuda miljonitesse. Eesti Pillifond asutati eesmärgiga leida eesti ettevõtjaid, kes oleksid nõus investeerima haruldastesse instrumentidesse ning panustama seeläbi eesti keelpillimuusika arengusse ja rahvusvahelisse läbilöögivõimesse.

Eesti Pillifondi juhatuse liige Marje Lohuaru tõdes “Aktuaalses kaameras,” et teda rõõmustab kõige enam just see, milline valmisolek on eesti ettevõtjatel kodumaist süvakultuuri toetada. “Pillifond ka pisut universaalsema sõnumiga, viies mõtted kultuurisponsorlusele.”

Täna tutvustati esimesi, itaalia, prantsuse ja inglise meistrite poolt 17. ja 18. sajandil valminud hinnalisi instrumente, mis jõudsid eesti muusikute käsutusse. Eesti tunnustatud noored muusikud, kel täna esimestena avanes võimalus hinnalistel pillidel mängida, olid neist üksmeelselt vaimustatud. Vioolamängija Merike Heidelberg nentis, et tema kasutada olnud pill läks äärmiselt kergesti särama. “Ma olen harjunud, et kui nii head pilli ei ole, siis peab suhteliselt palju tööd tegema ja vaeva nägema, et pill kõlaks,” ütles ta ja lisas, et selle pilliga oli lust mängida ning avastamisrõõmu on veel palju.

Samuti kinnitas viiuldaja Hans Christian Aavik, et pillid kuuletuvad erakordselt hästi ning neid on väga mugav mängida. “Ma arvan, et nendele pillidele sobib ükskõik misssugune repertuaar, kuna see pill ise kõlab nii hästi, siis see töötab iga teosega.” Ka Gloria Ilves ei olnud kiitvate sõnadega kade. “Viiul kuulab mind, mina kuulan teda ja see omavaheline ühendus on väga soe.”

Kes hinnalistel pillidel mängima hakkab, selgub Eesti Pillifondi poolt korraldatud konkursi järel. Kandideerimissoovid tuleb esitada aasta lõpuks pillifondi kodulehel.

 

Allikas: menu.err.ee
Loe kõiki OHMYGOSSIP´i seltskonnauudiseid SIIT

Save