OHMYGOSSIP — 26. detsembril süütasid Tallinna abilinnapea Taavi Aas ja Tallinna praost Jaan Tammsalu Raekoja platsi jõulupuul esimese advendiküünla. Advendiküünla süütamise pidulikul üritusel laulsid Tallinna praostkonna koorid – Jaani koguduse kammerkoor ja segakoor, Kaarli koguduse kontsertkoor ja kammerkoor Canorus, Nõmme Rahu koguduse segakoor, Peeteli koguduse kammerkoor, Püha Vaimu koguduse kammerkoor ja kammerkoor Crede ning Tallinna Kammerkoor.

Praost Jaan Tammsalu soovitas võtta advendiajal aega iseenda ja oma lähedaste jaoks ka siis, kui tundub, et on kiire.

Tallinna Raekoja platil imetlesid tallinlased linna jõulupuud esimest korda 1441. aastal. Advendiküünla süütamine linna jõulupuul on aga uuem tava, vahendas “Aktuaalne kaamera”.

Raekoja platsile pandi jõulupuu püsti 10. novembril. Tänavune pealinna keskne jõulupuu on pärit Raplamaalt, Käru vallast.

Niguliste jõulupuu on inspireeritud kuulsast teosest

Tallinlastel on tavaks veeta jõulude eel aega just Vanalinnas. Nigulistes tutvustati huvilistele üsna omapärast jõulupuud, vahendas “Aktuaalne kaamera”.

“See on väga ilusasti ehitud. Meil kodus kahjuks nii palju ehteid ei ole, et nii ilusaks teha. Mulle meeldivad luukere-ehted,” rääkis Nora.

Selle puu kaasaegsed kaunistused, mille on valmistanud Shishi, on inspireeritud Bernt Notke “Surmatantsust”.

“See ongi kahe otsaga. Seda luukere plejaadi võib vaadata kui valguse võitu pimeduse üle, seda võib seostada jõuluga, aga see on ikkagi kiitus ja pühendus ühele meie kõige tuntumale kunstiteosele,” ütles Niguliste muuseumi programmijuht-kuraator Merike Kurisoo.

Niguliste muuseum tahab kaasegset kuuseehte disaini pakkuda linlastele vaatamiseks edaspidi.

Tartus saab kuusemetsas kiikuda ja muinasjutte kuulata

Advendiküünlad süttisid ka Tartus Raekoja platsil, kus oli küünalde süütamist vaatamas tuhatkond inimest.

Jõuluaja kuulutasid avatuks Tartu linnapea Urmas Klaas ja Tartu praostkonna praost Ants Tooming.

Pühapäevast alates saab Raekoja platsile kerkinud kuusemetsas kiikuda, muusikat ja muinasjutte kuulata ning lindudele pesakaste meisterdada.

Kiigemetsas saab näha ka Ott Oleski puuloomi ning linnajänes Toivot, ponisid ja hobuseid, seppa ja jõuluvanasid.

Kuressaarlasi rõõmustas lumesadu

Kuressaares algas advendi ehk jõuluootuse aeg tänavu täiesti eriliselt – kui kuusk toodi linna veel vihmase ilmaga siis esimesel advendil üllatas just kuusetulede süütamise ajal kõiki lumesadu.

Vaatamata tuulisele ilmale oli kuusel tulede süütamise hetke ka tänavu vaatama tulnud sadu saarlasi.

Pärnus koguneti Rüütli platsile

Pärnu jõulukuusk Endla teatri ees on tavaliselt siis, kui advendiküünlad süüdatakse, täiesti üksi. Selle puu tähetund tuleb aastavahetusel.

Advendiküünlaid kogunetakse süütama Rüütli platsile.

Teatriesise puuga võrreldes kolm korda väiksema kuuse juurde tuli esimesel advendil kokku mitusada inimest.

Juba olid seal kohal jõuluvanad, kes end eesootavaks töörohkeks ajaks vormi ajavad. Oli tantsu, laulu ja häid soove ja igaüks sai lõpuks ka oma advenditule kätte.

 

Allikas: menu.err.ee
Loe kõiki OHMYGOSSIP´i seltskonnauudiseid SIIT