OHMYGOSSIP — Tartus Ahhaa teaduskeskuses saavad külastajad filmiteemalisel näitusel proovida, mis tunne on olla näiteks operaator, näitleja, kostüümikunstnik või režissöör ehk seda, kuidas filmid sünnivad ja kuidas luuakse eriefekte.

“Siin on, mida me ise nimetame bullet time matrix’iks. Siin on 50 kaamerat ringis ja kogu see ring on rohelise riidega palistatud. Lähed sisse, hüppad rohelise vaiba peal ühe koha pealt teise peale ja pärast tuled vaatama. Ekraani pealt näed, kuidas sa ühe kõrghoone katuselt hüppad teise kõrghoone katusele,” kirjeldas ekspositsioonimeister Andres Kuura “Aktuaalsele kaamerale”.

Video
Väljavõte ETV saatest

 

“Meil on seal taustal üks punane džiip ja punase džiibi taustal on roheline ekraan ja sinna saab manipuleerida erinevaid taustu, kas või märulifilmist, kuidas sa kihutad džiibis pättide või politseinike eest,” lisas ta.

Kui filmi osatäitja roll tundub äsja filmimaailma sattunule liiga vastutusrikas, saab kätt proovida ka ekraani taga, näiteks animatsioone helindades või köiekaamerat juhtides.

Ahhaa 600 ruutmeeri suurune filmimaailm tuletab meelde, et see maailm, mis jõuab vaatajateni teleekraanidel, ei ole kunagi päris see, mida tegelikult filmiti.

“Siin pimedas ruumis on 150 väikest Aadut kleebitud ketta peale ja nad kõik ronivad redelist üles. Tegelikult on nad täiesti staatilised ja seisavad paigal, aga valgus vilgutab niimoodi ja siis tekib tunne, et nad kõik liigutavad. Ja siin on näha, et neid on praegu suhteliselt vähe. Natukese aja pärast on näha, et neid on kaks korda rohkem. Ja seda teeb ainult valgus. Kunagi ei maksa uskuda seda, mida sa näed. Tegelikkus võib olla hoopis teine,” selgitas Kuura.

 

Allikas: menu.err.ee
Loe kõiki OHMYGOSSIP´i seltskonnauudiseid SIIT