OHMYGOSSIP — Ühendriikides suri 82 aasta vanuses tuntud Kanada muusik ja poeet Leonard Cohen. “Teatame sügava kurbusega legendaarse poeedi, laulukirjutaja ja artisti Leonard Coheni surmast. Oleme kaotanud muusikamaailma ühe austatuma ja viljakama visionääri,” teatati Coheni Facebooki leheküljele postitatud avalduses, vahendasid AFP, Reuters, Pitchfork jt.

Montrealis üles kasvanud, kuid oma elu viimased aastad Californias veetnud Cohen alustas poeedina, enne kui esialgu vastu tahtmist muusikat hakkas kirjutama. Enne 1967. aasta debüütalbumit “Songs of Leonard Cohen” oli ta välja andnud juba kaks romaani “The Favourite Game” ja “Beautiful Losers”. Cohen on öelnud, et hakkas muusikaga tegelema, sest kirjutamine ei toonud piisavalt raha sisse.

Tema tuntumate laulude sekka kuuluvad teiste hulgas “Hallelujah” (vaata altpoolt), “Dance Me to the End of Love”, “Suzanne”, “Take This Waltz”, “First We Take Manhattan”, “So Long, Marianne”, “Famous Blue Raincoat” ja “The Future”.

Coheni lüürika on äärmiselt isiklik. Ta on tuntud oma nasaalse, sügava bassihääle poolest. Viimase aasta jooksul on Cohen korduvalt vihjanud oma võimalikule lahkumisele.

Kui Cohen tänavu suvel teada sai, et tema muusal Marianne Ihlenil on jäänud elada vaid mõned päevad, saatis muusik talle meili: “Marianne, kätte on jõudnud aeg, kui me oleme väga vanad, meie kehad hakkavad laiali lagunema ning ma olen kindel, et õige pea tulen ma sulle järgi.”

Cohen avaldas oma viimase albumi “You Want It Darker” alles möödunud kuul. Plaadi ilmumise eel antud intervjuus kinnitas ta, et on valmis surema. “Ma loodan, et see ei ole liiga piinarikas,” ütles Cohen. Samas lükkas ta mõned päevad hiljem selle mõtte ümber, väites, et talle on meeldinud alati asju üledramatiseerida ning tegelikult plaanib ta elada vähemalt 120-aastaseks.

Leonard Cohen ei ole küll kunagi abielus olnud, kuid tal kaks last, tütar Lorca ja poeg Adam.

Sotsiaalmeedias on Cohenit mälestanud juba näiteks Carole King ja Roseanne Cash, samuti on mitmed popmuusikud lauljat meeles pidanud, nende seas näiteks Justin Timberlake.

Kanada peaminister Justin Trudeau ütles enda järelhüüdes, et ühegi teise artisti muusika ei kõlanud sedasi nagu Leonard Coheni oma. “Kanada ja maailm jäävad teda igatsema,” sõnas Trudeau. Loe tema täispikka järelehüüet siit.

1984. aastal salvestatud “Hallelujah” on ilmselt Leonard Coheni tuntuim lugu:

 

Allikas: menu.err.ee
Loe kõiki OHMYGOSSIP´i seltskonnauudiseid SIIT