OHMYGOSSIP — Saaremaa muuseum paneb Kuressaare piiskopilinnuses punkti peagi lõppevale merekultuuriaastale. Näitusel “Meri annab, meri võtab” on välja toodud saarlaste erinevad sidemed merega.

Sõnade “saarlased” ja “meri” vahele võiks panna vabalt lausa mitu võrdusmärki, vahendas “Aktuaalne kaamera”. Näitusel “Meri annab, meri võtab” on väike osa sellest, mida ja kuidas saarlased on end suutnud merega siduda. Saaremaa muuseumi direktor Endel Püüa selgitas, et saarlane on sündinud mere keskel ja seda see näitus esitlebki.

Video
Väljavõte ETV saatest

Saarlasest laevakapteni Tiit Jõgi hobiks on laevamudelite valmistamine. Neid on ta teinud erinevaid ligi sada, millele lisaks on ta veel välja uurinud, et näiteks väikeses Triigi lahes lasti 1941. aastal põhja 23 laeva. “Ma arvan, et praegu võib neid seal põhjas olla veel umbes 15,” kinnitas Jõgi.

Aavo Tamme on aga näitusele toonud reliikviad sõrulaste ühest sümbolist, n-ö “Kreeka laevast” ehk Volarest. Mehe huvi selle laeva vastu on olnud nii suur, et lasi endale teha sellest laevast lausa mudeli.

Mereajaloolane Bruno Pao kinnitas julgelt, et saarlased on merelt siiski rohkem saanud kui pidanud andma. “Meri on meile andnud elatist ja kala. Ta on andnud meile võimalust merd sõita ja õppida merd austama . Me oleme merega tuttavaks saanud ja meri on meile nii tähtis,” ütles Pao ja tõdes, et kui meri võtab, siis seepärast, et inimene ei ole olnud aupaklik mere vastu.

 

Allikas: menu.err.ee
Loe kõiki OHMYGOSSIP´i seltskonnauudiseid SIIT