OHMYGOSSIP — Spirogyra ehk keermikvetika järgi nime saanud Spyro Gyrat peetakse üheks olulisemaks smooth jazzi suunanäitajaks maailmas, ehkki nad ise sellest suurt kuulda ei taha. Bändi asutaja Jay Beckenstein ütleb, et nende muusika elas oma elu kümme aastat enne selle termini leiutamist. “Smooth jazz pole muusikastiil, vaid raadioformaat,” ütleb ta.

1974. aastal Buffalos alustanud Spyro Gyrale panid aluse saksofonist Jay Beckenstein ja klahvpillimängija Jeremy Wall. Beckenstein on ise öelnud, et New Yorgi osariigis, päris Kanada piiri ääres asuv Buffalo oli tollal nagu väike Chicago, elava bluusi, souli, jazzi ja isegi rockabilly skeenega. Spyro Gyra muusikaline tee sai seal alguse RnB instrumentaalsete kaveritega, toetudes rütmimuusika traditsioonidele. Oma tõuke andis ka Weather Reporti ja Return To Foreveri kõlade mõjujõud. Spyro Gyra leidiski oma joone just esoteerilisemate suundade ja kergemate toonide ühendamises.

Kommertslikult edukas Spyro Gyral on pälvinud 13 Grammy nominatsiooni, kuid seni mitte ühtegi võitu. Jay Beckenstein ütleb naljatades, et loodab ka edaspidi võite vältida ja saada eriauhinna just paljude võitu mitte toonud nominatsioonide eest.

Spyro Gyra kontserdid on meeldiv elamus neile, kes nõudlikuma jazzikeele kõrval oskavad hinnata ka maitsekaid ja kergemaid pooluseid jazzis. Eestis avaneb see võimalus 2017. aasta kevadisel Jazzkaarel 24. aprillil Nordea Kontserdimajas.

28. Tallinna rahvusvaheline festival Jazzkaar toimub 21. – 30. aprillini 2017.