OHMYGOSSIP — Filmi idee autor on Martti Helde ning stsenaarium on sündinud koostöös Inglise stsenaristi Nathaniel Price’iga. “Skandinaavia vaikus” valmib Eesti-Prantsusmaa ühistööna järgmise aasta kevadeks.

Peaosatäitjad on Rea Lest ja Reimo Sagor, filmi operaator on Erik Põllumaa (Risttuules, Roukli, Teesklejad), kunstnik Anneli Arusaar (Bodom, Päevad, mis ajasid segadusse), kostüümikunstnik Anna-Liisa Liiver (Risttuules, BODOM) ja grimmikunstnik Liisi Roht (Risttuules, Must alpinist). Helirežissöör on Matis Rei (Tõde ja õigus, Supilinna Salaselts) ning heliloojana teeb oma filmidebüüdi Mick Pedaja. Mängufilmi toodab filmistuudio Three Brothers ning filmi produtsendiks on Elina Litvinova.

Martti Helde sõnul on “Skandinaavia vaikus” on püüd portreteerida vaikust ja eestlaslikku vaikimist, aga ka arhetüüpset tungi hoida rasked ning lahendamist vajavad mured endale. “Mind huvitab see vaikus, mis on inimeste vahel. Ja miks on meil teienekord oma lähedastele, pereliikmetele nii raske silma vaadata ja öelda, mida tegelikult soovime ja mõtleme,” ütles Martti Helde ja kinnitas, et see kinnisus on ääretult inspireeriv ning ta püüab seda avada kohati humoorikas ja kohati naturalistlikus võtmes.

Filmi puhul on tegemist selle aasta EFI ja Kultuurkapitali koostöös korraldatud mikroeelarveliste filmide konkursi võitjaga, millega kaasnes 120 000 eurone toetus filmi tootmiseelarvesse. “Skandinaavia vaikus” sai hiljuti toetuse ka Euroopa Nõukogu filmikaastootmisfondi Eurimages programmi poolt, kus toimunud arutelus tõsteti esile filmi stsenaariumit, loo emotsionaalset pingestatust, režissööri jõulist autoripositsiooni ning audiovisuaalse lahenduse originaalsust. Filmi kogueelarve on 388 000 eurot.

Helde debüüt “Risttuules” on tänaseks võitnud mitmeid rahvusvahelisi auhindu, linastunud rohkem kui 70 filmifestivalil üle terve maailma ning kogunud edukalt kinolevis vaatajaid lisaks Eestile ka Prantsusmaal, Poolas, Leedus, Austrias, Norras ja Taanis.