OHMYGOSSIP — Birk Rohelend on kirjanik, kelle elus on olnud mitmeid kannapöördeid. Hariduselt on Birk geenitehnoloog, igapäevaselt töötab ta kommunikatsioonieksperdina. Kirjandusringkond teab teda auhinnatud romaani- ja luuleautorina, teles tuntakse Birki muuhulgas sarjade “Padjaklubi”, “Nurjatud tüdrukud” ja “Restart” stsenaristina.

Ütlesite, et see romaan on küpsenud teie peas juba 11 aastat. Kuidas te seda ajaliselt nii täpselt fikseerida oskate?
See idee tekkis 2005. aastal, sellepärast ka need 11 aastat. Ma asusin seda siis kirjutama ja algselt oli ta kirjutatud teistsuguses vormis. Ma ei jäänud sellega rahule, mis ma algselt tegin, aga see mõte ei lasknud mind lahti. Väga palju aastaid käisin ma sellega ringi ja ma ei teagi lõpuks, mitmes number käsikirjast see tegelikult on, mis valmis sai.

Ma üritasin senikaua õppida, kuni sain romaani teha täpselt nii, nagu ma tahtsin, sest romaani on võimalik kirjutada mitmeti: lihtsamini nagu “Kuristik rukkis”, kus sul on üks peategelane ja maailma nähakse läbi tema perspektiivi või siis kirjutada keerulisemalt, kus on väga palju erinevaid liine, mis nõuab teatavat vilumust ja seda ei ole võimalik esimese teosena teha. Aga see sarjade kirjutamine on andnud mulle kogemuse, et väga palju karaktereid, hulgaliselt liine ja kuidas suuta neid korraga käigus hoida. Selles mõttes on ta mõneti tehniline teos.

“Sa pead suudlema Silvat” läbiv joon on vägivalla teema. Kas selle teose kirjutamine on olnud justkui teraapia teie jaoks?
Kindlasti oli teraapia. Aga ta on selline teraapia, nagu ämblikke kartvale inimesele soovitatakse ronida ämblikke täis akvaariumisse ja vaadata, kas hirm läheb üle. Sinna akvaariumi ei ole ma veel roninud, aga kindlasti nende teemade vaimne lahkamine on sama efektne. Kohati sa tunned, et ei taha edasi minna, aga ikkagi lähed, kuid samal ajal ei tohi minu meelest ära kaotada esteetilist lihvi ja seda mängulisust ning kunsti ilu. Kui ta muutub lihtsalt tooreks, siis ei ole enam neid dimensioone. Ta peab püsima mänguliselt õudne.

 

Refereeritud artikli täisteksti leiate veebist: menu.err.ee
Loe kõiki OHMYGOSSIP´i seltskonnauudiseid SIIT