OHMYGOSSIP — Kolmapäeva õhtul täitus Kultuurikatel moekunstiga, sest Tallinn Fashion Weeki raames anti üle Eesti mainekaim moeauhind Kuldnõel ning Hõbenõel, millega tunnustatakse viimase aasta säravaimat panust Eesti moeellu.

Eesti mainekama disainiauhinna Kuldnõel võitis Lilli Jahilo, Hõbenõel läks Roberta Einerile.

Selleaastane Tallinn Fashion Week toob publiku ette 22 disainerit ja kümme moeetendust, mis on korraldajate sõnul oma visuaali poolest täiesti ühest servast teise, vahendas “Aktuaalne kaamera”.

“On väga minimalistlikke lahendusi, väga väljapeetud Skandinaavia disaini ja tõesti sellist ülimat küllust, ülimalt bütsantslikku lähenemist. Meie eripära seisnebki selles, et meie kümne etenduse jooksul näeb inimene väga erinevaid võimalusi,” selgitas Tallinn Fashion Week’i peakorraldaja Anu Kikas.

Lisaks Tallinn Fashion Weeki kümne aasta juubelile tähistab sel aastal omamoodi tähtpäeva ka Kuldnõel – esimene Kuldnõel anti üle 1996. aasta eredaimale moetähele (Marika Siska, Baltman) ning seega möödub esimesest Kuldnõela auhinnatseremooniast peagi 20 aastat.

Eesti moedisaini auhind Kuldnõel antakse silmapaistvale moedisainerile või kaubamärgile loomingulise järjepidevuse eest vähemalt viie viimase aasta vaates, pidades silmas kollektsioonide kvaliteeti ja funktsionaalsust, ajakohasust ja ilu, müügiedu ja ekspordivõimekust.

Sel aastal olid Kuldnõelale nomineeritud Lilli Jahilo, Kristel Kuslapuu ja Thea Pilvet-Martinson. Lilli Jahilo on Eesti moedisainer, kes on pühendunud aegumatu ilu väljendamisele läbi kompromissitu kvaliteedi ja kelle disainilahenduste peamiseks inspiratsiooniallikaks on loodus ning kõrgmoetehnoloogiad ja -tikandid. Kristel Kuslapuu armastab skulptuurseid ja suuri vorme ning on peamiselt tuntust kogunud kudumidisainerina, luues läbi erinevate kudumite ainulaadseid ja erakordseid moeteoseid. Thea Pilvet-Martinson on rõivabrändi Althea peadisainer ja kaubamärgi looja, kelle kollektsioone läbivad ülima naiselikkuse jooned, mis on ühendatud uute vormide ning rõivaste kandmismugavusega.

Hõbenõel antakse välja viimase aasta säravaima panuse eest meie moeellu – see on auhind julge pealehakkamise, erakordse ettevõtlikkuse, originaalse idee ja energilise teostuse eest.

Käesoleva aasta Hõbenõela nominendid olid Kätlin Kikkas kaubamärgiga KÄT, Roberta Einer ning Margit Peura kaubamärgiga Whitetail. Kätlin Kikkas on rõivabrändi KÄT asutaja, kelle käekiri on tänu julgetele joontele, kindlameelsusele ja puhtale, ent retrohõngulisele disainile kohalikul moemaastikul tugevalt esile tõusnud. Roberta Einer on disainer, kes sööstis tõelise sähvatusena rahvusvahelisse moetaevasse ning kelle ainulaadsed ja peenete tikanditega rõivad on viinud Eesti moe kõikjale maailma. Margit Peura on aga moekunstnik, kes seisab kaubamärgi Whitetail taga ning kelle moefilosoofias mängivad tähtsaimat rolli keskkonnasõbralikkus, eetilisus, kauakestvus ja tootmine, mis toimub ausatel tingimustel.

Suurejoonelise gala raames astusid esmakordselt lavale kõigi kuue nominendi värsked kollektsioonid.

Kuldnõela žüriisse kuulusid sel aastal Maile Grünberg, Piret Puppart, Kristi Pärn-Valdoja, Edward Köster, Urmas Väljaots, Filippo Caroti ja Aljona Eesmaa.

Tallinn Fashion Week toimub 19.-22. oktoobril Kultuurikatla Black Box saalis.


Avafoto: Lilli Jahilo (Scanpix/Postimees/Peeter Langovits)
Loe kõiki OHMYGOSSIP´i seltskonnauudiseid SIIT

Save