OHMYGOSSIP —Tartu linnavalitsus saatis volikogule arutamiseks linnakirjaniku stipendiumi eelnõu, mille eesmärk on väärtustada kirjanikuametit, elavdada Tartu kirjanduselu ja koguda tuntust rahvusvahelise kirjanduslinnana. Stipendiumiga tagatakse ühele Tartu linnas elavale kirjanikule või publitsistile aastane püsiv sissetulek.

“Tartu saamisel UNESCO kirjanduslinnaks 2015. aastal lubasime parandada tartlastest kirjanike loomevõimalusi, et nad annaksid ka edaspidi olulise panuse Eesti kultuurilukku,“ ütles abilinnapea Tiia Teppan. Abilinnapea sõnul soovib linn väärtustada kirjanikuametit. “Miks näiteks ei võiks kunagi üks järgmine Bob Dylan tulla just Tartust – ambitsiooni ja andekust meil on. Ka linn soovib sellele heale pinnasele väetist juurde anda.“

Linnakirjaniku stipendiumiga tagatakse ühele Tartu linnas elavale ilukirjanduse või publitsistikaga tegelevale loomeinimesele aastane püsiv sissetulek, mis annab talle võimaluse pühenduda pikema aja jooksul loometööle. Eelnõu kohaselt oleks linnakirjaniku stipendiumi suurus eelneva kalendriaasta kahekordne töötasu alammäär – arvestades 2016. aasta alampalka, oleks see summa 860 eurot kuus. Stipendium antakse kirjanikule üheks aastaks ja makstakse välja osamaksetena aasta jooksul.

Stipendiumi saaja selgitab välja ekspertkomisjon, kuhu kuuluvad Eesti Kirjanike Liidu Tartu osakonna, Eesti Kirjandusmuuseumi, Tartu Ülikooli kirjanduse ja teatriteaduse osakonna, Tartu Linnavalitsuse ja Tartu Kultuurkapitali esindajad. Stipendium antakse inimesele, kelle esitatud nägemus linnakirjaniku rollist, senisest ja kavandatavatest loomingulistest tegevustest ühtib enim Tartu kui UNESCO kirjanduslinna eesmärkidega.

“Loomulikult stipendiumi esimene kriteerium on looming või loomingulised plaanid, mis taotlejal on. Aga juba üheks kandideerimise osaks on ka oma mõtete jagamine selles osas, kuidas saaks kirjanik olla linnapildis nähtavamal, kuidas ta saaks avalikult rohkem sõna võtta, kuidas ta saaks kirjanikule ja kirjandusele tähelepanu tõmmata,” kommenteeris Eesti Kirjanike Liidu Tartu osakonna esimees Berk Vaher “Aktuaalses kaameras”.

“See tähendab ikkagi seda, et tuleb olla aktiivne Tartu kultuurielus selle aasta jooksul, tuleb esineda meedias ja kui vaja, siis käia koolides õpilastele kirjandust tutvustamas ja enda loomingut tutvustamas. Ja eks me siis vaatame, kes oleks kõige sobivam, kes meie meelest esindab Tartu vaimsust,” lisas Eesti Kirjandusmuuseumi personalijuht Krista Ojasaar.

Kirjanik, kes on stipendiumi saanud, saab seda järgmine kord taotleda viie aasta möödudes. Kui volikogu määruse vastu võtab, hakkab stipendiumi väljaandmist korraldama Tartu Kultuurkapital.

 

Avafoto: Tartu (Scanpix/ Postimees/ Margus Ansu)
Loe kõiki OHMYGOSSIP´i seltskonnauudiseid SIIT

Save