OHMYGOSSIP — 26.septembril alanud 11. teadlaste öö festival toob nädalaga Eestisse üle 900 teadusteemalise ürituse, mille fookuses on teaduse ja tehnoloogia kiire areng ning selle ulmelised mõõtmed.

Kuigi tartlased saavad kuni reedeni nautida enim üritusi, siis sel aastal on festival jõudnud aina väiksematesse paikadesse, saartest kuni Ida-Virumaani, vahendas “Aktuaalne kaamera”.

Nädala jooksul saab nautida näiteks teadusteatri etendusi matemaatikast, aju töötamisest, merehaigusest ja ka sellest, kuidas illusionistid kasutavad ära meie meelte ebatäiuslikkust.

Kohvikutes arutletakse teemadel sünteetilisest bioloogiast kuni filmide psühholoogilise mõjuni.

Video

 

“Meie festivali eesmärk on tegelikult näidata, et teadus ümbritseb meid kõikjal ja et teadus ei pea ja ei ole tegelikult nii hirmus ja hirmus keeruline, kui võib tunduda,” ütles festivali peakorraldaja Riina Nõupuu.

Nädala jooksul vuras mööda Tartut ringi ka teadusratas, mis tõi linnaruumi pöörased katsed.

Festival ei kostita põnevate teadmisega aga üksnes täiskasvanuid, vaid pakub mängulusti ja õppimisvõimalust ka pisematele. Tänase päeva jooksul said lapsed võtta Tartu ülikooli lastekliinikusse kaasa oma mänguloomad ning rääkida arstitudengitele, mis nende lemmikuga juhtus. Arstid ravitsesid kaisuloomad terveks ning jagasid seejuures ka õpetussõnu selle kohta, kuidas haiguse korral käituda.

Samas said lapsed ka ise proovida esimest korda lihtsamaid meditsiinilisi protseduure.

“See ongi põhimõte, et nad saavad ise proovida ja katsetada. Ja mis ma teen, ei ole see, et ma lihtsalt teeks selle töö ära, vaid et nad saaksid aru, miks ma teen nõnda ja mida ma üldse teen. Näiteks desinfitseerimine, kanüüli kasutamine on meil hetkel siin ja õmblused,” rääkis arstitudeng Ragne.

Festivali raames toimub üle 900 ürituse ja selle korraldamises osaleb umbes 2000 inimest.

 

Allikas: menu.err.ee