OHMYGOSSIP — Peavalu on koolilaste seas levinud probleem. Arvatakse, et üks kolmandik üle 10-aastastest tüdrukutest kannatab korduva peavalu käes – veerand osa poistest kogeb samu muresid.

Peavalu on kõige levinum neuroloogiline sümptom ja esineb kõikides vanuserühmades. Kooliealistel lastel ja noorukitel on kõige levinumateks peavalu tüüpideks pingepeavalu ja migreen. On oluline kindlaks teha, millest peavalu alguse sai ja millist tüüpi see on.

“Kui laps kaebab vaid aeg-ajalt kerge peavalu üle ja see möödub peale õues olemist, söömist või pikutamist, on tegu tavaliselt pingepeavaluga. Olukorda saab leevendada rahulikult kodus olemisega,” ütleb neuroloogia eriarst Harri Hirvonen Iltalehtile.

“Kui peavalu muutub tugevaks ja väljakannatamatuks, võib tegu olla migreeniga,” lisab arst.

Tüdrukutel algab migreen tavaliselt teismelistena, seoses hormoonidega. Ka poistel võib esineda migreeni juba enne teismelise iga. Peavalu taustaks võivad olla ka psühholoogilised põhjused nagu näiteks kooliga seotud stress ja kiusamine. Enamik põhjused on aga siiski seotud kehaga, kus koolitöid tehakse asendis, mis lisab kaelale palju pinget.

“Kui lisaks koolipäevale ja kodutöödele veedetakse aega ka nutiseadmes, ongi peavalu kerge tekkima,” kommenteerib Hirvonen.

Peavalu võib leevendada füüsiline liikumine ning ekraani taga olemist võiks piirata kahe tunnini. Peavalu teket aitab ära hoida ka regulaarne söömisharjumus ja korralik uni. Migreeni puhul on vajalik olla rahulikus, hämaras ja jahedas ruumis. Kui peavalu muutub tihedaks nähtuseks ja häirib igapäevaelu, on oluline pöörduda arsti juurde ja murest rääkida. Peavalu diagnoosimist alustatakse põhjaliku vestluse ja tagamaade uurimistega. Kui peavalule lisandub ka palavik, tuleb kiiremas korras pöörduda arsti juurde.

Lapsevanem, hoia meeles need 5 asja:
1. Peavalusid on erinevaid. Hoia oma lapsel silm peal, kui ta kannatab peavalu all.
2. Kui peavalu on ühekordne ja mööduv ning ei takista lapsel mängimist, võib olukorda jälgida rahulikult ka kodus ning ei pruugi olla vajadust arsti juurde pöörduda.
3. Kui valu on tugev ja esineb tihti, oleks otstarbekas pidada nõu arstiga.
4. Piisav liikumine, regulaarne söömine ja hea uni ennetab peavalusid.
5. Tugev peavalu, mis on halvav või tuimaks tegev, nõuab alati kiiret arsti sekkumist.

Avafoto: PantherMedia / Monkeybusiness Images/ Scanpix