OHMYGOSSIP – Elon Musk plaanib ehitada rohelist energiajaama seoses Tesla Motorsi pakkumisega osta tema päikesepaneelide paigaldusfirma SolarCity. Tehingu väärtuseks on 2,8 miljardit dollarit. Tesla aktsiad kukkusid enam kui 13% ning aktsia hinnaks kujunes 189,99 dollarit. SolarCity aktsiad aga tegid uudise peale 18% kasvu ning aktsia väärtuseks oli 25,02 dollarit, vahendab Reuters.

Elon Musk´i, kes on SolarCity juhatuse esimees, Tesla tegevjuht ning ühtlasi mõlema ettevõtte suurim aktsionär, sõnul võib ettevõte uue tehingu järel kliendile müüa elektriauto, koduaku ning päikeseenergia süsteemid ühekorraga.

Tesla investorid aga karistasid tehingu eest ettevõtte aktsiaid. “Ideaalis tahaksime me näha seda, et Tesla keskenduks Teslale – elektriautode ehitamisele ja tootmismahu suurendamisele,” sõnas Tigress Financial Partnersi analüütik Ivan Feinseth.

“Võimalik, et investorid tunnevad, et see viib fookuse mujale ning võib majanduslikult Teslat kurnata, kuna ettevõte vajab palju sularaha,” lisas ta.

SolarCityl on 6,24 miljardi dollari väärtuses kohustusi, sh võlgu.

Tesla juhtkond aga märkis, et nende päikesepaneelidest laekuv prognoositav sularahavoog läheb laenude maksmise katteks.

Kuigi ettevõtte näol on tegemist USA kodumaja katuste päikesesüsteemide turuliidriga, teatab ettevõte regulaarselt kvartalikahjumitest. Sellel aastal on ettevõtte aktsiad teinud juba 60% languse seoses sellega, et investorid näevad ettevõtte ärimudelit liiga keerukana ning konkurents on turgudel tunduvalt kasvanud.

Tesla pakkus SolarCity aktsiate eest 26,50 kuni 28,50 dollarit; eile börsi sulgudes maksis ettevõtte aktsia 21,19 dollarit. Pakkumise kohaselt kujuneks tehingu väärtuseks 2,6-2,8 miljardit dollarit.