OHMYGOSSIP — 31-aastane soomlanna Sanna Kalmari põeb kaasasündinud lihaste haigust, mistõttu vajab ta igapäevaselt kellegi abi ja liigub ringi elektrilise ratastooliga. Haigusest hoolimata, ei ole Sanna loobunud reisimisest, mis on talle lapsest saadik olnud südamesooviks, vahendab Iltalehti.

Sanna Kalmari unistas lapsena saada giidiks kuid sai üsna ruttu aru, et see amet võib talle raskusi valmistada. “Unistasin sellest, aga mõtlesin, et see eeldab ikkagi bussi sisse pääsemist ja seismist, ehk siis poleks minu jaoks võimalik,” ütleb Sanna Kalmari. “Nüüd aga olen selle unistuse teoks teinud,” tõdeb naine.

Sanna igapäevatöö hõlmab sotsiaalvaldkonda kuid paralleelselt töötab ta reisikorraldaja Matkatoimisto Matka-Agentit büroo heaks. Ta naasis just Itaaliast ning peagi siirdub uue reisi juhendajaks. Nelja kuu pärast läheb ta ümbermaailmareisile. Reis algab Islandilt, misjärel minnakse Seattle´sisse ning seejärel reisitakse laevaga Sydney´sse. Vahepealsel ajal on peatused Hawail, Fijil, Vanuatul ja Uus-Kaledoonias. Austraaliast reisib ta Taimaale ning novembris tulebki sealt otse tagasi koju Soome.

“Asjad tuleb endale enne hästi selgeks teha ja transpordi peale kulub enam aega. Reisi eelarve on samuti suurem, kuna pean maksma ka kaasatulevate abistajate reisi kinni,” kirjeldab Sanna läbimõeldud plaani. Füüsilised piirangud võivad osadele inimestele olla põhjuseks, miks nad reisimisest loobuvad, aga tegelikult annab kõike korraldada, lihtsalt teismoodi. “Julguse puudumine võib tagasi hoida ringi liikumast. Reisimine ei ole võimatu, kui kõik on hästi läbi planeeritud. Tuleb näha enne natuke rohkem vaeva, et end kõigega kurssi viia,” julgustab naine.

Sanna Kalmari1

Sanna on oma blogis kirjutanud mitmetest riikidest, kus reisinud on: Euroopa, Aasia, Ameerika ja Kariibid. Selleks, et kusagil soojal maal ujuma minna, on tulnud ette võtta üsna läbimõeldud tegevusi, sest ratastooliga randa ei pääse. “Minu paradiisirand võib tüüpilisest kujutelmast olla veidi erinev. Minu paradiisirannas ei ole pehmet liiva. Minule ideaalses rannas saab otse ratastoolist varbaid merevette kasta.”

rannasrannas1Sanna Kalmari2

Taimaal on kõnniteed olnud kehvas seisus ning seetõttu on naine pidanud ratastooliga liiklema sõiduteel, mis on samuti olnud üsna ekstreemne kogemus. Sanna soovitab hotelli broneerides alati veenduda, et hotellitoa kirjeldus ka reaalsusele vastaks. “Eri riikides on erinevad arvamused sellest, mida liikumispiirang tähendab. Hotellide puhul tasub veenduda, millised ruumid on. Leidub ka hotelle, kus näiteks basseini pääsemiseks on abivahendid – selles infos tuleb veenduda,” möönab Sanna.

Kui reisimine tundub stressirohke ja hirmutav, soovitab Sanna valida reisimiseks kõigepealt lähiriigid. “Näiteks Stockholm,” julgustab ta. Sanna julgustab julgelt unistama, just nagu teised seda teevad. Kindlus kasvab aegamööda ning hirmud hääbuvad läbi kogemuste.


Fotod: Sanna Kalmari / palmuasema.fi

Loe lisaks:
Kaks korda rängast mootorratta õnnetusest eluga välja tulnud ja ratastoolist jalule tõusnud Rain Suursaar plaanib minna “Selgeltnägijate tuleproovi”
See lugu on Tartu poisist Rain Suursaar’est, kes oli 23-aastane, kui sattus raskesse mootorratta õnnetusse. Lugu räägib tema läbielamistest 7 aasta jooksul.

Finnairi tiim annab nõu, kuidas reisimine võimalikult muretult sujuks
OHMYGOSSIP – Finnairi stjuardess ja kapten jagavad reisijatele nippe, kuidas võimalikult mugavalt reisida, kirjutab Iltalehti.

Kaur Kender: Reisimine on mõistlik rahakulutamisviis
Kirjanik Kaur Kender usub, et reisimine on õige ja mõistlik viis raha kulutamiseks, mis võlub eriti just noori inimesi.

 

 

Save